Δελτίο Τύπου: Εσπερίδα «Eπιχειρηματικές ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» στην Δράμα

Δελτίο Τύπου: Εσπερίδα «Eπιχειρηματικές ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» στην Δράμα

Δελτίο Τύπου

Εσπερίδα «Eπιχειρηματικές ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» στην Δράμα

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και το Επιμελητήριο Δράμας διοργάνωσαν με επιτυχία, ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στο Συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας. Σκοπός της εσπερίδας ήταν η ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους κλάδους της ενέργειας, τεχνολογίας, τροφίμων, τουρισμού κ.α. σε Αφρικανικές χώρες. Την εσπερίδα παρακολούθησαν στελέχη του επιχειρείν, καθώς και Πρόεδροι και μέλη των περιφερειακών Επιμελητηρίων, Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης.

Εκπρόσωποι Πρεσβειών και Προξενείων καθώς και εκπρόσωπος διμερούς επιμελητήριου, αναφέρθηκαν στην πλούσια εμπειρία τους για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις συνθήκες εισόδου στις αγορές της Αφρικανικής Ηπείρου.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. : Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Επιμελητήριου Δράμας, και ο κ. Βασίλης Τακάς, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και Επίτιμος Πρόξενος της Ν. Αφρικής στην Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης δεν παραβρέθηκε λόγω έκτακτου προβλήματος.

Ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές και τόνισε ότι η εσπερίδα αυτή είναι μια ευκαιρία για έναν κύκλο στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δυο Επιμελητηρίων με σκοπό την ενημέρωση και την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών οι οποίες δέχονται έντονες πιέσεις λόγω της ύφεσης και οδηγούνται στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Τακάς στον χαιρετισμό – ομιλία του τόνισε ότι είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μας θα προέλθει μόνο από την αύξηση της εξωστρέφειας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων μας. Θέλοντας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή, στο Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις για να προωθήσουμε εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες μεταξύ της Ελλάδας και των Αφρικανικών χωρών. Η Αφρική αποτελεί ένα φυσικό και ιδιαίτερα προνομιούχο χώρο, για την ανάπτυξη εμπορίου και επενδύσεων, για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις. Απέχει μόλις λίγες δεκάδες μίλια από τις νότιες ακτές της χώρας μας. Οι οικονομίες της Αφρικάνικης Ηπείρου είναι σε ένα επίπεδο ανάπτυξης που επιτρέπει τα Ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες να είναι ανταγωνιστικά. Στις περισσότερες χώρες της Αφρικής και ιδιαίτερα της Υποσαχάριας Αφρικής υπάρχουν ανεπτυγμένες Ελληνικές παροικίες και οι Έλληνες αντιμετωπίζονται φιλικά από τις τοπικές κοινωνίες.

 Η Αφρική θα μπορούσε να παίξει ήδη από το 2000, τις αρχές του 21ου αιώνα, τον ρόλο που έπαιξαν τα Βαλκάνια για την Ελληνική Οικονομία, κατά την δεκαετία του 1990. Έχουμε δυστυχώς καθυστερήσει. Στην τελευταία δεκαετία εκτοξεύτηκαν οι εμπορικές σχέσεις πολλών χωρών με την Αφρική. Όχι μόνον η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, από τις αναδυόμενες χώρες, αλλά και η γειτονική μας Τουρκία αντιλήφθηκαν τις προοπτικές ιδιαίτερα της Υποσαχάριας Αφρικής και επεξέτειναν εντυπωσιακά εμπόριο και επενδύσεις σε μία περιοχή που υπόσχεται να πρωταγωνιστήσει στη διάρκεια του αιώνα μας. Καμιά άλλη περιοχή του κόσμου δεν σημειώνει τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της Υποσαχάριας Αφρικής. Η οικονομία της τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 5% και έχει αναδειχθεί η ταχύτερα στο σύνολό της αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη μας. Το 2015 επέτυχε αύξηση του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος 4.2% ενώ η Ανατολική Αφρική 6.3%. Αλλά η πρόοδος παρατηρείται και σε άλλους τομείς που συνδέονται με την ανάπτυξη. Ειρήνη, δημοκρατία, διακυβέρνηση.

Οι τοπικές συρράξεις και οι εμφύλιοι πόλεμοι σε μεγάλο βαθμό ανήκουν στο παρελθόν αν και έχουν εμφανισθεί θύλακες κοινωνικής αναταραχής που συνδέονται με αυξανόμενες ανισότητες, ανεργία και θρησκευτικό φανατισμό. Και μολονότι εκλογές δεν σημαίνει πάντα δημοκρατία , το 1/3 των 120 εκλογών από το 2000 οδήγησαν κατά κανόνα σε ομαλή αλλαγή κυβέρνησης. Τυχόν πραξικοπήματα δεν γίνονται ανεκτά από την Αφρικανική Ένωση.

Στην συνέχεια ο κ. Βασίλης Τακάς παρουσίασε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Νότια Αφρική λέγοντας ότι παρότι η Νότιος Αφρική είναι ήδη αναπτυγμένη παραμένουν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως, ο τομέας της τεχνολογίας, των κατασκευών, του τουρισμό κ.α.

Η Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα κα Βίκυ Πανταζοπούλου στην παρουσίαση της αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στην Κένυα στους τομείς: Ενέργειας, διαχείρισης απορριμάτων, τεχνολογίας, κατασκευής κατοικιών, έργα οδοποιίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής (ηλιέλαιο, γιαούρτι, γάλα τυρί, κρέας, φρούτα κ.ά.), καθώς και τουρισμού, Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, ενέργεια με χρήση βιοκαυσίμων), ορυκτών, γυψοσανίδων καθώς και εκπαίδευσης, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εισαγωγή και εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επενδύσεις στους τομείς εστίασης και ζαχαροπλαστικής.

Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Ελληνο- Ζαμπιανού Επιμελητήριου στην ομιλία του για την Ζάμπια σημείωσε ότι σε πολλούς τομείς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της μεσαίας τάξης και ότι η έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολο να ξεκινήσει λόγω των θεσμών της και των κινήτρων της χώρας.

Κλείνοντας την εσπερίδα ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Τακάς ευχαρίστησε με την σειρά του τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η εσπερίδα που διοργανώθηκε είναι πολύ χρήσιμη στους επιχειρηματίες δίνοντας έναυσμα στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και ότι η Υποσαχάρια Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ενημέρωση και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές και εκφράστηκε η επιθυμία συνέχειας της παραγωγικής επικοινωνίας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου με τους επιχειρηματίες και το Επιμελητήριο Δράμας.

 

 

 

Φωτογραφίες