Δελτιο Τύπου - Εσπερίδα «Η Κρήτη επιχειρεί στην Υποσαχάρια Αφρική»

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή, ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Η Κρήτη ατενίζει τον Νότο: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» την Δευτέρα16.5.2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης. Σκοπός της εσπερίδας ήταν η ενημέρωση των Κρητών επιχειρηματιών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους κλάδους των κατασκευών, ενέργειας, τεχνολογίας, τροφίμων, τουρισμού κ.α., σε Αφρικανικές χώρες.

Εκπρόσωποι Πρεσβειών και Προξενείων καθώς και εκπρόσωπος από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E, αναφέρθηκαν στην πλούσια εμπειρία τους για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις συνθήκες εισόδου στις αγορές της Αφρικανικής Ηπείρου.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηριου, Πάρης Τζόρβας, Πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Άλκης Καλαμπόκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Λευτέρης Αντωνακάκης, Πρόεδρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου και ο Νίκος Σηφάκης, Μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου. Στην εσπερίδα παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Ραπτάκης και πλήθος επιχειρηματιών.

Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης στην ομιλία του με θέμα «Η Νέα Αφρική: Προοπτικές και Ευκαιρίες», αναφέρθηκε στις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες στην Αφρικανική Ήπειρο, στην πρόοδο του εκδημοκρατισμού και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου. Αναφερόμενος στις επιχειρηματικές ευκαιρίες συγκεκριμένων χωρών τόνισε ότι, λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό στους κλάδους υποδομών-δόμησης, ενέργειας, τεχνολογικής εξέλιξης και γενικότερα αναβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα της μεγαλονήσου. Αναφέρθηκε επίσης στις υπηρεσίες που προσφέρει το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο μέσω ημερίδων, συναντήσεων και της Ιστοσελίδας του (www.helafrican-chamber.gr), και συγκεκριμένα της πληροφοριακής ενότητας : Αφρική με μια ματιά: “ AfricaataGlance που παρέχει στα μέλη του Επιμελητηρίου μια λεπτομερή βάση δεδομένων με μίκρο και μακροοικονομικά στοιχεία για όλες τις χώρες της Αφρικής. Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Σηφάκη για την πρωτοβουλία του οργάνωσης της επιτυχημένης αυτής εσπερίδας.

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις για τέσσερις χώρες της Αφρικής.

Την Αιθιοπία παρουσίασε η κα Τερίνα Αρμενάκη, Επίτιμη Πρόξενος Αιθιοπίας στην Αθήνα, η οποία τόνισε ότι η Αιθιοπία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου με μεγάλη ποικιλία προϊόντων παραγωγής και έντονης ανάγκης περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών της. Επιπλέον το σημαντικό  ελληνικό στοιχείο που υπάρχει ιστορικά στην Αιθιοπία την καθιστά ιδιαίτερα φιλική στους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι μπορούν να ηγηθούν σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

Ο Σύμβουλος Πρεσβείας της Νιγηρίας Mr. John Shamah SHAGA, ανέφερε στην παρουσίαση του ότι o αγροτικός τομέας, η μεταποίηση, η ναυτιλία και άλλοι τομείς παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες επιχειρηματίες και τόνισε ότι η εσπερίδα είναι μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ιδεών ώστε ο ιδιωτικός τομέας τόσο της Νιγηρίας όσο και της Ελλάδας να συνεργαστούν.

Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Ελληνο- Ζαμπιανού Επιμελητήριου στην ομιλία του για την Ζάμπια σημείωσε ότι σε πολλούς τομείς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της μεσαίας τάξης και ότι η έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολο να ξεκινήσει λόγω των θεσμών της και των κινήτρων της χώρας.

Τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Νότια Αφρική παρουσίασε ο κ. Αντώνης Μαυρίδης, Υπεύθυνος Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής λέγοντας ότι παρότι η Νότιος Αφρική είναι ήδη αναπτυγμένη παραμένουν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως, ο τομέας της τεχνολογίας, των κατασκευών, του τουρισμό κ.α.

Ο κ. Μανώλης Δανιήλ, Διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E μίλησε για τις ελληνικές εξαγωγές οι οποίες παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση για το έτος 2015 της τάξεως του 7,83% σε σχέση με το έτος 2014,   και σημείωσε ότι έχει ενταχτεί στο πρόγραμμα δράσης εξωτερικού εμπορίου για το έτος 2016 η ανάπτυξη των εξαγωγών στις νέες αγορές του Ιράν, της Νότιας Κορέας και της Κεντροανατολικής Αφρικής.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης ο οποίος ευχαρίστησε με την σειρά του τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η εσπερίδα που διοργανώθηκε θα είναι πολύ χρήσιμη στους Κρήτες επιχειρηματίες δίνοντας έναυσμα στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και η Υποσαχάρια Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ενημέρωση και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές και εκφράστηκε η επιθυμία συνέχειας της παραγωγικής επικοινωνίας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου με τους επιχειρηματίες της Κρήτης.

 

Φωτογραφίες

Κρητη 16.5.2016
Κρητη 16.5.2016
Κρητη 16.5.2016
Κρητη 16.5.2016