Δελτιο Τυπου " 2o Networking Μελών", ΕΒΕΑ 10.12.2015

Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης  Μουσούρης καλωσόρισε τους εκπροσώπους εταιρειών – μελών υπογραμμίζοντας την σημασία της συνάντησης που  ικανοποιούσε αίτημα μελών του Επιμελητήριου. 

Η παρουσίαση δραστηριοτήτων των μελών στην Ελλάδα και την Αφρική αποτελεί μια συνεισφορά στην ανάγκη εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα αυτήν την εποχή της κρίσης όπου εάν, οι εξαγωγές μας ήταν δυναμικότερες η πτώση του εθνικού εισοδήματος που υπέστη η Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερη. Η συνάντηση επίσης αποτελεί ευκαιρία επαφών, ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των μελών και πιθανόν συνεργασιών στο μέλλον. Η παρουσία των 40 και πλέον εκπροσώπων των εταιρειών αποδεικνύει την χρησιμότητα αυτής της εκδήλωσης.

O Πρόεδρος κ. Σ. Μουσούρης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την νέα έκδοση της υπηρεσίας του Επιμελητήριου «Αφρική με μια ματιά» που παρέχει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα για όσους θέλουν να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αφρική.

Στην συνέχεια ο καθηγητής κ. Αστέρης Χουλιάρας, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου έκανε μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην Υποσαχάρια Αφρική και ακολούθησε παρουσίαση από Στελέχη των επιχειρήσεων ΙntrasoftInternational, Xρυσαφίδης Α.Ε. και SofmanA.E., οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αφρική, οι οποίοι μετέφεραν στους παρευρισκομένους τις εμπειρίες και τις πρόσφατες εντυπώσεις τους από την δραστηριότητα τους στην Αφρικανική Ήπειρο.

O Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Μανιατάκης έκλεισε την παρουσίαση ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για την συμμετοχή τους και σημείωσε ότι οι τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την παρατηρούμενη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, την μείωση του πολιτικού ρίσκου, τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία και ο «κορεσμός» των αναπτυγμένων οικονομιών είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αναμένεται να αυξήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική και να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικά κέρδη στο συγκριτικά «παρθένο» από άποψη επιχειρηματικής εκμετάλλευσης περιβάλλον της.

Η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στο δυναμικό «κύμα» των εξελίξεων που θα λάβουν χώρα στην Υποσαχάρια Αφρική θα τους προσφέρει ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις. Προαπαιτείται, βέβαια, η προσεκτική επιλογή της χώρας δραστηριοποίησης, καθώς καθεμία από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχει διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους για κατ’ιδίαν επαφές και συζητήσεις.