Δελτίο Τυπου Εκδήλωση «Εξαγωγές και Επενδύσεις στη Νότιο Αφρική»

Η Πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής σε συνεργασία με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη 8 Μαΐου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ εκδήλωση με θέμα:

«Εξαγωγές και Επενδύσεις στη Νότιο Αφρική»

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας για την πορεία της οικονομίας της Νοτίου Αφρικής, το επιχειρηματικό περιβάλλον, και τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα.

Ομιλητές της εκδήλωσης, ήταν η Α.Ε. Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής στην Ελλάδα κ. Marthinus Van Schalkwyk, ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος τηςΝοτίου Αφρικής στη Θεσσαλονίκη κ. Βασίλης Τακάς και ο κ. Αντώνης Μαυρίδης, Σύμβουλος της Πρεσβείας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκαν τα σημαντικά πλεονεκτήματα του επιχειρείν στην αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στην Νότιο Αφρική.

Η Αφρική είναι σήμερα:

 1. Η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο
 2. Η λιγότερο κορεσμένη αγορά
 3. Το επίπεδο ανάπτυξης της επιτρέπει τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες να είναι ανταγωνιστικά
 4. Έχει μεγάλο καταναλωτικό και εργατικό δυναμικό
 5. Οι συρράξεις και οι πόλεμοι είναι παρελθόν, οι χώρες ακολουθούν πορεία εκδημοκρατισμού
 6. Έχει τεράστιες ανάγκες σε όλους τους τομείς, προϊόντα και υπηρεσίες: Υποδομές, Ενέργεια, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγροδιατροφή, εξόρυξη ορυκτών, τουρισμό, υγεία, εκπαίδευση, τηλεφωνία, μηχανογράφηση κ.λπ.

Η Νότιος Αφρική σήμερα:

 1. Η Νότιος Αφρική είναι η πιο αναπτυγμένη χώρα της Αφρικής και η μεγαλύτερη οικονομία και αγορά της Αφρικής. Έχει ένα ευρωπαϊκού επιπέδου χώρας θεσμικό περιβάλλον που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα. Μεγάλη και σύγχρονή αγορά. Έχει χαμηλή πραγματική φορολογία, καλές υποδομές, πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα, οργανωμένες υπηρεσίες , άρτιο συγκοινωνιακό και τηλεπικοινωνιακό δίκτυο , σύγχρονο και οργανωμένο χρηματοοικονομικό σύστημα. Έχει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, πανεπιστήμια, επιστημονικά ινστιτούτα, νοσοκομεία, shopping centers κ.λπ..

Μαζί με την Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Βραζιλία αποτελούν την ομάδα των BRICS.

 1. Η Νότιος Αφρική είναι μια μεγάλη δημοκρατική χώρα με ελεύθερη οικονομία και αγορά 55 Εκατομμυρίων ανθρώπων, πολυφυλετική , πολυπολιτισμική, πολυθρησκευτική με μεγάλη ποικιλία κλιματικών ζωνών στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν προϊόντα, υπηρεσίες και επενδύσεις που θα απευθύνονται σε μία ή περισσότερες από αυτές τις διαφορετικές ομάδες και αγορές
 2. Η Νότιος Αφρική συνορεύει με χώρες που προσβλέπουν σ ’αυτήν για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη τους και προμηθεύονται από αυτήν μεγάλο αριθμό προϊόντων. Αν λοιπόν στην αγορά της Νοτίου Αφρικής που ήδη αριθμεί 55 εκ. κατοίκους προσθέσουμε τις αγορές της Μοζαμβίκης της Ζιμπάμπουε, της Μποτσουάνα, της Ναμίμπια, της Αγκόλα, της Ζάμπια, του Μαλάουι, της Τανζανίας και άλλων, δημιουργείται μία αγορά που ξεπερνά τα 200 εκ. ανθρώπους στην οποία απευθύνεται όποιος εξάγει ή επενδύει στη Νότιο Αφρική.
 3. Η Νότιος Αφρική είναι χώρα που χρησιμοποιείται από ξένους εξαγωγείς και επενδυτές σαν βάση για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους στην Αφρικανική Ήπειρο. Περίπου όπως ήταν η Ελλάδα τις δεκαετίες του 1990 και 2000 για την οικονομική διείσδυση στα Βαλκάνια.

Εξάλλου οι μεγαλύτερες επενδύσεις ως σήμερα στην Αφρική σε τομείς όπως ορυχεία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία και τουρισμό έχουν γίνει από Νότιο-Αφρικάνικες εταιρείες.

 1. Για τον Έλληνα ενδιαφερόμενο η αγορά της Νοτίου Αφρικής είναι ιδιαίτερα προσπελάσιμη διότι η Ελληνική ομογένεια αριθμεί περίπου 45 χιλ. άτομα, τα περισσότερα των οποίων είναι επιχειρηματίες που έχουν μία ιστορία δύο ή τριών γενιών στη χώρα αυτή.

Μπορούμε λοιπόν σχετικά εύκολα να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας ή να επενδύσουμε στη Νότιο Αφρική αν στηριχθούμε στο δυναμικό της Ελληνικής ομογένειας.

 1. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Νοτίου Αφρικής. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δυο χώρες εμφανίζεται πλέον ισοσκελισμένο στο επίπεδο των 130 εκ. ευρώ. Η ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών της Ελλάδος με την Νότιο Αφρική αποδεικνύεται και από την πρόσφατη σημαντικού ύψους επένδυση της AEGEANOIL στο χώρο του bunkering για την ποντοπόρο ναυτιλία.
 2. Τέλος, στα πλαίσια των Ποσειδωνίων τον προσεχή Ιούνιο, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο όπου θα παρουσιαστούν επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της Ναυτιλίας στην Νότιο Αφρική, που σίγουρα θα ενδιαφέρει τις Ελληνικές Ναυτιλιακές εταιρείες.

 

Φωτογραφίες