Δελτίο Τύπου: Επίσκεψη του Δρ. Σωτήρη Μουσούρη, Προέδρου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου στην Πρεσβεία της Νιγηρίας

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 ο  Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου  κ. Σωτήρης Μουσούρης,  επισκέφτηκε στην Πρεσβεία της Νιγηρίας την νέα Πρέσβη  Mrs. Opunimi  Akinkugbe  για την καλωσορίσει και να την ενημερώσει για τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου.

H Πρέσβης Mrs.  Opunimi  Akinkugbe, απόφοιτος του London School of Economics και ιδρύτρια και Πρόεδρος εταιρειών στην Νιγηρία  ανέλαβε για πρώτη φορά χρέη Πρέσβη και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία διαπιστεύεται.  Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο κ. Patricious Ujagbor,  Υπουργός, Επικεφαλής  του Πολιτικού  και  Οικονομικού  Γραφείου της Πρεσβείας.

Στην συνάντηση, που διήρκησε περίπου μια ώρα,  ο κ. Σ. Μουσουρης αναφέρθηκε στους λόγους της ίδρυσης , στους  σκοπούς  και τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου στα 21 χρόνια λειτουργίας του.

Σημείωσε, ότι στο Ιδρυτικό Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου συμμετείχαν σημαντικοί Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποίονταν και ζούσαν στην Νιγηρία, επικεφαλής εταιρειών όπως η  Leventis Group,  Flour Mills of Nigeria, Mandilas Groupκαι οι εταιρείες Nigerian Foundries ltd και   Nigerian Manufacturing Exporters. Έκτοτε,  πάντα,  στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν Έλληνες επιχειρηματίες της Νιγηρίας.

Σε ερώτηση της πρέσβεως για τις σχέσεις του Επιμελητηρίου με το νεοιδρυθέν Ελληνονιγηριανό Επιμελητήριο ο κύριος Μουσούρης ανέφερε ότι έχει γνωρίσει τον  επικεφαλή του και ενημερώνεται αρκετές φορές για τις δραστηριότητές του και ότι θα ήταν ευκταία στενότερη  συνεργασία. Η πρέσβης θεώρησε ότι μια συνεργασία είναι απαραίτητη.

Ο κ. Μουσούρης περαιτέρω περιέγραψε τις δραστηριότητές του Επιμελητηρίου,  και το γεγονός ότι αποτελεί μέλος του ΕΒCAM του επιτρέπει να έχει στενές επαφές με τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια που ασχολούνται με την Αφρική και να έχει πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο προγραμματίζει να αποτελέσει η Νιγηρία, στις αρχές του επόμενου χρόνου,  θέμα διαδικτυακής συζήτησης μεταξύ Ελλήνων και Νιγηριανών κυβερνητικών αξιωματιούχων και επιχειρηματιών στη σειρά των διμερών διαδικτυακών ανταλλαγών που έχει υιοθετήσει το Επιμελητήριο, λόγω της πανδημίας .Ή πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή της και την πρόθεση να συμβάλει στην επιτυχία της διαδικτυακής συζήτησης.

Τέλος ο κ. Μουσούρης ανάφέρθηκε και στην υπηρεσία του στον ΟΗΕ και στην συμμετοχή του προ 4 δεκαετιών  στην κατάρτιση  σχεδίου Κοινής Αγοράς Δυτικής Αφρικής που τον επέτρεψε να επισκεφθεί και να παραμείνει ένα μήνα στην Νιγηρία. 

Η Πρέσβης και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου  συμφωνήσαν να συνεργαστούν με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας.

 

Φωτογραφίες