Δελτίο Τύπου: Εσπερίδα «Η Στερεά Ελλάδα επιχειρεί στην Υποσαχάρια Αφρική» πραγματοποίησε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της

Το  Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και η  Περιφέρεια Στερεας Ελλάδας  σε συνεργασία με τα τέσσερα Επιμελητήρια της διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή,  ενημερωτική εσπερίδα  με θέμα  «Η Στερεά Ελλάδα επιχειρεί στην υποσαχαρια Αφρική : Επιχειρηματικές ευκαιρίες» την Τετάρτη 23.1.2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.  Σκοπός της εσπερίδας ήταν η ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στους κλάδους  των κατασκευών, ενέργειας,  τεχνολογίας, τροφίμων, τουρισμού κ.α.  σε Αφρικανικές χώρες.

Εκπρόσωποι Πρεσβειών και Προξενείων καθώς και εκπρόσωποι από την  Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E, και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και έμπειροι επιχειρηματίες της Υποσαχάριας Αφρικής  αναφέρθηκαν στην  εμπειρία τους  για την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης, το επιχειρηματικό περιβάλλον,  τις συνθήκες εισόδου στις αγορές της Αφρικανικής Ηπείρου. 

Ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Επιμελητήριου και γνώρισε την αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής, η οποία προσφέρει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τομείς λόγω των αναγκών της για εκσυγχρονισμό υποδομών, τεχνολογική εξέλιξη και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και παρουσιάσεις για την πορεία της οικονομίας των χωρών αυτών και τις εκτιμήσεις για μελλοντικές εξελίξεις.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. Ευθύμιος Καραισκος, Αντιπεριφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας, Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου,  Αθανάσιος Κυρίτσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και ο Στάθης Μόκας Επίτιμος Πρόξενος του Τσαντ και  Μέλος Δ.Σ. του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου.

 Ο Πρόεδρος  κ. Σωτήρης Μουσούρης  στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε  στις πολιτικο-οικονομικές συνθήκες στην Αφρικανική Ήπειρο, στην πρόοδο του εκδημοκρατισμού και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πολλές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου.  Αναφερόμενος στις επιχειρηματικές ευκαιρίες συγκεκριμένων χωρών τόνισε ότι,  λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό  στους κλάδους  υποδομών-δόμησης, ενέργειας, τεχνολογικής εξέλιξης και γενικότερα αναβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στις υπηρεσίες που προσφέρει το Ελληνο-Αφρικανικό  Επιμελητήριο μέσω ημερίδων, συναντήσεων και της Ιστοσελίδας του (www.helafrican-chamber.gr), και συγκεκριμένα της πληροφοριακής ενότητας : Αφρική με μια ματιά:  “ Africa at a Glance που παρέχει στα μέλη του  Επιμελητηρίου μια λεπτομερή βάση δεδομένων με μίκρο  και μακροοικονομικά στοιχεία για όλες  τις χώρες της Αφρικής και παρουσιάστηκε από τον κο Ηλία Αντωνακάκη, Μέλος του Δ.Σ.  Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Στάθη Μόκα για την πρωτοβουλία του οργάνωσης της επιτυχημένης αυτής εσπερίδας. 

 Ο κ. Γεώργιος Παπαστεργιόπουλος, Δ/ντής Πληροφόρησης & Υποστήριξης Επιχειρήσεων της Enterprise Greece μίλησε για τις ελληνικές εξαγωγές  και ιδιαιτέρα για την εξαγωγική δραστηριότητα στην Υποσαχάρια Αφρική και τον  ρόλο του Enterprise Greece.

 Ο κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου,  Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΑΕΠ αναφέρθηκε στα προϊόντα και τις υπηρεσίες Ασφάλισης και Χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

 Στην συνέχεια ακολούθησαν οι παρουσιάσεις για τρεις χώρες της Αφρικής.

Την   Κένυα  παρουσίασε  η κα Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυας στην Αθήνα,  και αναφέρθηκε στις δυνατότητες και  τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στην Κένυα στους τομείς: Ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, κατασκευής κατοικιών, έργα οδοποιίας, βιομηχανίας, αγροτικής παραγωγής (ηλιέλαιο, γιαούρτι, γάλα τυρί, κρέας, φρούτα κ.ά.), καθώς και τουρισμού, Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, ενέργεια με χρήση βιοκαυσίμων), ορυκτών, γυψοσανίδων καθώς και εκπαίδευσης, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εισαγωγή και εξαγωγή γεωργικών προϊόντων, μηχανολογικού εξοπλισμού, επενδύσεις στους τομείς εστίασης και ζαχαροπλαστικής.

Τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Νότια Αφρική παρουσίασε ο κ. Αντώνης Μαυρίδης,  τ. Υπεύθυνος  Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της  Ν. Αφρικής και Μέλος του Δ.Σ. λέγοντας ότι παρότι η Νότιος Αφρική είναι ήδη αναπτυγμένη παραμένουν οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς όπως, ο τομέας  της τεχνολογίας, των κατασκευών, του  τουρισμό κ.α.

Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Ελληνο- Ζαμπιανού Επιμελητήριου στην ομιλία του για την Ζάμπια σημείωσε ότι σε πολλούς τομείς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της μεσαίας τάξης και ότι η έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι εύκολο να ξεκινήσει λόγω των θεσμών της και των κινήτρων της χώρας.  

 Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο  Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης ο οποίος ευχαρίστησε  με την σειρά του τους ομιλητές και τους  παρευρισκόμενους και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η εσπερίδα που διοργανώθηκε θα είναι πολύ χρήσιμη στους επιχειρηματίες δίνοντας έναυσμα  στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και η Υποσαχάρια Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο  για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

 Στην συνέχεια της εσπερίδας, που συντόνισε ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, έγιναν συγκεκριμένες  αναφορές  στους τομείς των κατασκευών, της Ενέργειας και των τροφίμων και ποτών από εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Αφρική.

 Ο κ. Ευάγγελος  Καμάρης,  Διευθυντής  Ανάπτυξης  για  την  Αφρική,  της  ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  ΑΕ.,  αναφέρθηκε στην εταιρική παρουσία στην Αφρική μέσω ενεργειακών έργων και συγκεκριμένα στις χώρες Γκάνα, Νιγηρία και Ουγκάντα καθώς και στους τρόπους προσέγγισης αυτών των αγορών. Σημείωσε ότι η Αφρική παρότι είναι υψηλού κινδύνου ήπειρος παραμένει για αυτούς ένας στρατηγικός προορισμός επειδή προσφέρει   ιδιαιτέρα πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης για την ενέργεια.    

 Ο κ. Νικόλαος Μανδράς, Πρόεδρος της SOFMAN Α.Ε. αναφέρθηκε στα έργα της κατασκευαστικής εταιρείας του στην Αφρική( Σιέρρα Λεόνε και Νιγηρία) , τις δυσκολίες, τον ανταγωνισμό και σημείωσε ότι την περίοδο της κρίσης που αναζήτησαν διέξοδο στην Αφρικανική αγορά οι εξαγωγές τους σημείωσαν άνοδο της τάξης του 7% και 8%.

 Ο κ. Κων. Ζαΐμης, Πρόεδρος της IANOS L.T.D. μετέφερε την προσωπική του εμπειρία για τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών στην Ουγκάντα και του Νότιο Σουδάν καταλήγοντας ότι το ελληνικό τρόφιμο έχει θέση στα ράφια των super market της Αφρικής και μπορούν και οι μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να τολμήσουν ένα τέτοιο βήμα έχοντας πρώτα κάνει μια πολύ καλή μελέτη, σχεδιασμό, οργάνωση και φυσικά να επισκεφθούν την χώρα που θα επιχειρήσουν.

 Στην συζήτηση που ακλούθησε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις οι ομιλητές υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

 Η συνδρομή της Πολιτείας, δεν θα πρέπει  να θεωρείται  δεδομένη. Όπου υπάρχουν ελληνικές προξενικές αρχές (δεν υπάρχουν σε όλες τις χώρες), είναι πρόθυμες να βοηθήσουν. Ωστόσο, πλην της  Πρεσβείας  της  Νότιας  Αφρικής,  δεν  έχουν  την  δυνατότητα  λόγω στελέχωσης  και οργάνωσης. Επιπλέον, η ανυπαρξία διμερών συμφωνιών δεν βοηθά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών, λόγω διπλής φορολόγησης. Αντιθέτως υπάρχει σημαντική  βοήθεια  από τις κατά τόπους ελληνικές παροικίες.

 Οι ανταγωνιστές διαφέρουν ανά κλάδο, αλλά κατά κύριο λόγο είναι οι  Κινέζοι, οι Τούρκοι και οι Ινδοί.  Ειδικά  στην  κατασκευή  κτιριακών  έργων οι  Κινέζοι  και  κατόπιν οι Τούρκοι είναι πολύ ισχυροί, ενώ οι Έλληνες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις μελέτες

 Η σημαντική συμβουλή για εταιρείες που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν την Αφρική, είναι να εντρυφήσουν  πολύ   στις συνθήκες, στους όρους και στην τοπική αγορά, να εστιάσουν  στα  συγκριτικά  τους  πλεονεκτήματα,  αλλά  να  δομήσουν  και  συνεργασίες,  για  να ανταπεξέλθουν  στον  ανταγωνισμό.  Έτσι  επιτυγχάνουν  σήμερα  οι  ελληνικές  εταιρείες  να στέκονται   επάξια   απέναντι σε «μεγαθήρια», αντιμετωπίζοντας με ευελιξία ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε θεωρητικά πιο ισχυρές ξένες επιχειρήσεις.

 Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ενημέρωση και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές και εκφράστηκε η επιθυμία συνέχειας της παραγωγικής επικοινωνίας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου με τους επιχειρηματίες της Στερεάς Ελλάδας.

Star Channel Κεντρικής Ελλάδας - Παρουσιαση Εσπερίδας

https://digitalstar.gr/business-plan/26860-business-plan-24-01-2019

 

Φωτογραφίες