Δελτίο Τυπου: Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αφρική (ΕΒCAM)

    Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αφρική (ΕΒCAM) - Παρίσι 27-28 Ιουνίου 2019

H 22η Γενική Συνέλευση του ΕΒCΑΜ συνήλθε στο Παρίσι ( 27-28 Ιουνίου 2019) υπό την  προεδρία του Εtienne Giros ( CIAN- Γαλλία) και την συμμετοχή του Προέδρου του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρη Μουσούρη. Ασχολήθηκε με τον ρόλο του ΕΒCΑΜ ως εκπροσώπου του ιδιωτικού τομέα της Ευρώπης  για την Αφρική, και τις θέσεις του όσον αφορά α) στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις  για την περίοδο μετά τις συμφωνίες της Κοτονού και β) στην αντιμετώπιση των δράσεων και πρακτικών της Κίνας στην Αφρική. Οι συζητήσεις επίσης ανέδειξαν τις ευκαιρίες των Επιμελητηρίων και των μελών τους συμμετοχής σε συναντήσεις με αφρικανικά κορυφαία επιχειρηματικά και κυβερνητικά στελέχη ( P to P business fora, Διασκέψεις, επίσημες επισκέψεις) και σε επιχειρηματικές αποστολές σε διάφορες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου.

O Γενικός Γραμματεύς κ Αλέξανδρος Σπαχής ανακοίνωσε ’ότι το Επιμελητήριο της Πορτογαλίας ΑΙΡ είναι το νέο (11ο) μέλος του ΕΒCΑΜ, το οποίο αποκτά και τον Eλληνα Πέτρο Μακρή- Κούρκουλο ως νέο διευθυντή που αντικαθιστά την Valentina Santoro.  Συμπλήρωσε   ότι είναι σε επαφή με οργανώσεις  της Εσθονίας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισπανίας με προοπτική πιθανής μελλοντικής εισδοχής τους στο EBCAM. Mε την τουρκική οργάνωση είναι δυνατή μόνον η σύναψη μνημονίου συνεργασίας.

Τα μέλη με ικανοποίηση διαπιστώνουν ότι το EBCAM εξελίσσεται σε πρωταρχικό εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα για την Αφρική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόσο σε θέματα των συμφωνιών Ευρώπης -_ Αφρικής που θα διαδεχθούν τον επόμενο χρόνο την συμφωνία της Κοτονού όσο και στο ζήτημα των προβλημάτων που δημιουργούν οι δραστηριότητες της Κίνας στην Αφρική,  το  ΕΒCAM αποτελεί δίαυλο των προτάσεων και θέσεων των μελών μας. Συγχρόνως καλλιεργούνται σχέσεις συνεργασίας με το Eurochambres και το Business Europe με τα οποία οι αρμοδιότητές μας τέμνονται.

Το  ΕBCAM επίσης συμμετέχει σε συνέδρια και fora που αφορούν την Αφρική και τόσο ο πρόεδρος κ. Giros όσο και ο Γενικός Γραμματεύς σε συναντήσεις (όπως με τον Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τις Μεγάλες Λίμνες, στο EU-Togo Business Forum) μεταδίδουν τις απόψεις  και προτάσεις των μελών μας. Υπενθυμίζεται να χρησιμοποιείται από τα μέλη μας το logo of EBCAM στις εκδηλώσεις μας. Στο σημείο αυτό πρότεινε ο κ. Μουσούρης την συμμετοχή του ΕΒCAM (με τον πρόεδρο ή τον Γεν. Γραμματέα) στον εορτασμό της 20ετίας του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου.  Υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Τα μέλη ενέκριναν το κείμενο των θέσεων του EBCAM  για την   Κίνα   ( Ανταγωνιστές ή συνέταιροι) και αποφασίστηκε να σταλεί στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (DG Trade, DG DEVCO, EEAS) και σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   Θα επακολουθήσει δημοσίευση ανάλογου άρθρου στον τύπο και αργότερα δημόσια εκδήλωση (συνημμένο το τελικό κείμενο των θέσεων του Ebcam για την Κίνα).

Για το θέμα αυτό κλήθηκε να παρουσιάσει στα μέλη σχετική μελέτη  ( H Kίνα στην Αφρική) ο κ. Richard Touroude, Director of International Affairs-French Federation of Public Works).

Τα μέλη αναφέρθηκα στην διάρκεια του tour de table τις απόψεις και εμπειρίες τους για διάφορες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και ανακοίνωσαν τις  μελλοντικές τους προγραμματισμένες επιχειρηματικές αποστολές οι περισσότερες από τις οποίες είναι ανοιχτές σε εταιρίες όλων των μελών.

 Στις 24-25 Οκτωβρίου στην Ρουάντα και τον Φεβρουάριο στην Αιθιοπία και Τζιμπουτί  (John Small,  www.eaa-lon.co.uk); Στην Αιθιοπία, Νότιο Αφρική και Γκάνα ( Oλλανδία NABC, Peter de Ruiter , https://www.nabc.nl/services;)    Στις 25-29 Νοεμβρίου στην Νιγηρία και στην Νότιο Αφρική ( Γερμανία ,  Africa Verein,  Christoph Kannengiesser, https://www.afrikaverein.de);   Στους επόμενους 8 μήνες στην Νιγηρία, Γκάνα, Κένυα, Ζαμπια, Τανζανία (Μεγ. Βρετανία, Invest Africa Karen Taylor, https://investafrica.com/events/) ; Στην Σενεγάλη και Καμερούν ( Ελβετία, Peter Hartmann, https://www.swisscham-africa.ch/category/events/.

Aνακοινώθηκαν επίσης η  ‘Investment Conference” στο Βερολίνο με την συμμετοχή 12 Αφρικανών αρχηγών κρατών (19-20 Νοεμβρίου 2019) που θα οργανώσει το μέλος  Afrika Verein,  “Investment Forum” στο Λονδίνο (20 Ιανουαρίου 2020),  «Νοrdic-African Business Forum”  στο Όσλο (7 Οκτωβρίου)  και η προετοιμασία ερωτηματολογίου που θα απευθυνθεί  στις αρχές Σεπτεμβρίου  2019 στους εκτελεστικούς διευθυντές ευρωπαϊκών εταιριών στην Αφρική οργανώνεται από το CIAN ( Conseil francais des investisseurs en Afrique) και θα καλύπτει όλη την υποσαχάρια Αφρική.

Οι επόμενες συναντήσεις των μελών του EBCAM  θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες  (14-15 Noεμβρίου 2019),  στην Πορτογαλία  ( 19-20 Μαρτίου 2020 ) και στο Παρίσι τον Ιούνιο 2020.

Ύστερα από πρόταση του προέδρου του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Σ. Μουσούρη αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρία να συζητηθούν: 1) Παρουσίαση από κάθε μέλος του EBCAM των στόχων, τρόπων απόκτησης και διατήρησης μελών και των  κυρίων τους δραστηριοτήτων, 2) ετήσια  οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής με το logo,  του EBCAM  που θα περιλαμβάνει εταιρίες από διάφορες ευρωπαικές χώρες και θα προετοιμαστεί από 1 ή 2 μέλη του EBCAM, και 3) η δυνατότης  κατάρτισης Κώδικα Συμπεριφοράς (code of conduct) επιχειρήσεων στην Αφρική.

Βλ. ιστοσελίδα EBCAM : www.ebcam.eu