Δελτίο Τύπου Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου

Στην επίσημη κατοικία του Πρέσβη της Ν. Αφρικής,  με την παρουσία μελών του και πολλών προσκεκλημένων, έγινε  την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018,  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Το φλουρί κέρδισε ο κ. Ιωάννης Πατσιαβός, Σύμβουλος του Ελληνο- Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου, στον οποίο όλοι ευχήθηκαν «καλή τύχη» για τη νέα χρονιά.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης και αφού ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ν. Αφρικής Mr. Marthinus Van Schalkwyk για την θερμή υποδοχή και την εξαίρετη φιλοξενία του, επισήμανε τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και xωρών της Αφρικής. Το Επιμελητήριο σήμερα αριθμεί 180 μέλη και επιτελεί και συμβουλευτικό ρόλο για την διαμόρφωση της πολιτικής της εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Αφρική και συγχρόνως διατηρεί επαφές με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Επιμελητηρίων που ασχολούνται με την Αφρική.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αφρικανική Ήπειρο σημείωσε, ότι η επιλογή του CyrilRamaphosa, ως υποψηφίου διαδόχου του Πρόεδρου της Νότιου Αφρικής, αποτελεί ιδιαίτερο ευνοϊκό γεγονός το οποίο θα ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο της Νοτίου Αφρικής στον εκδημοκρατισμό της Ηπείρου που προήγαγαν ο ΝelsonMandela  και ο διάδοχος του ThaboMbeki. Επίσης η εκλογή του Πρόεδρου της Ρουάντα Paul Kagame ως Πρoέδρου της Συνέλευσης της Αφρικανικής Ένωσης αναμένεται να προωθήσει θετικές μεταρρυθμίσεις τόσο στον Οργανισμό όσο και στην Αφρική γενικότερα. Ο κ. Μουσούρης υπογράμμισε επίσης μια από τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου δηλαδή την επιτυχημένη επιχειρηματική αποστολή που οργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 με την συμμετοχή 12 ελληνικών επιχειρήσεων   σε συνεργασία με το ΣΕΒ σε τρεις χώρες της Αφρικής (Ν. Αφρική, Μποτσουάνα και Μοζαμβίκη) με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ν. Αφρικής κ. Van Schalkwyk καλωσόρισε τον κ. Μουσούρη και τα μέλη του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, ευχαρίστησε για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και τόνισε ότι η Ν. Αφρική προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην χώρα του. Ενημέρωσε επίσης τους προσκεκλημένους τους για τις τελευταίες θετικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ν. Αφρική. Κλείνοντας ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Τυνήσιας Dr. LassaaadM’ Hirsi,   ο Επίτιμος Πρόξενος της Ν. Αφρικής στην Θεσσαλονίκη και Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου κ. Βασίλης Τακάς, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Μανιατάκης, μέλη του Επιμελητηρίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, Eπίτιμοι Πρόξενοι Αφρικανικών χωρών, η κα Λούκα Κατσέλη τ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, o κ. Νίκος Βασιλείου, υπεύθυνος Διεύθυνσης Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του Ε.Β.Ε.Α, o κος Δημήτρης Χαλεπίδης, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. από την Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείο Εξωτερικών,   εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού και πολλοί επιχειρηματίες.

Φωτογραφίες