Δελτίο Τύπου: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου

Στην επίσημη κατοικία του Πρέσβη της Ν. Αφρικής,  με την παρουσία μελών του και πολλών προσκεκλημένων, έγινε  την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019,  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Το φλουρί κέρδισε ο κ. Θεόδωρος Σαλιαρέλης, από την εταιρεία  CLEOSAL Α.Ε.  στον οποίο όλοι ευχήθηκαν «καλή τύχη» για τη νέα χρονιά.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης και αφού ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ν. Αφρικής Mr. Marthinus Van Schalkwyk για την θερμή υποδοχή και την εξαίρετη φιλοξενία του, επισήμανε τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και xωρών της Αφρικής. Το Επιμελητήριο σήμερα αριθμεί 200 μέλη και επιτελεί και συμβουλευτικό ρόλο για την διαμόρφωση της  πολιτικής της  εξωστρέφειας  του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Αφρική και συγχρόνως διατηρεί επαφές με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  Επιμελητηρίων που ασχολούνται με την Αφρική.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ν. Αφρικής κ. Van Schalkwyk καλωσόρισε τον κ. Μουσούρη και τα μέλη του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, ευχαρίστησε για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και τόνισε ότι η Ν. Αφρική προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην χώρα του. Ενημέρωσε επίσης τους προσκεκλημένους   τους  για τις τελευταίες θετικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ν. Αφρική.  Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκομένους  για την αποχώρηση του από την Ελλάδα και την μετάθεση του στην πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής στην Μελβούρνη. Σημείωσε ότι θα φροντίσει να διατηρήσει επαφή με τον ελληνισμό εκεί.  Κλείνοντας ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Ο κ. Χαλεπίδης, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α' της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του  Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην σπουδαιότητα ως φορέα του  Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του ΥΠΕΞ και διαφόρων χωρών της Αφρικής. Τόνισε ότι η Αφρική βρίσκεται στην στρατηγική ανάπτυξης  του Υπουργείου Εξωτερικών  και υπάρχει κοινή βούληση  για ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και Αφρικής, με την ανάδειξη των ευκαιριών συνεργασίας και την ενίσχυση ιδίως των οικονομικών τους δεσμών.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Τυνήσιας Dr. Lassaaad M’ Hirsi,   ο Επίτιμος Πρόξενος της Ν. Αφρικής στην Θεσσαλονίκη και Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου κ. Βασίλης Τακάς, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Μανιατάκης, μέλη του Επιμελητηρίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, εκπρόσωποι Πρεσβειών, Eπίτιμοι Πρόξενοι Αφρικανικών χωρών, η κα Λούκα Κατσέλη τ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας,  o κ.  Νίκος  Βασιλείου,  υπεύθυνος Διεύθυνσης Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του Ε.Β.Ε.Α, εκπρόσωποι

Φωτογραφίες