Δελτίο Τύπου : Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου

Στην επίσημη κατοικία της Πρέσβειρας της Ν. Αφρικής,  με την παρουσία μελών του και πολλών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε   την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Το φλουρί της βασιλοπιτας των Mελών κέρδισε ο κ. Αθανάσιος Ρηγας, από την Δικηγορική εταιρεία  ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΡΗΓΑΣ & Εταίροι ενω το φλουρι της βασιλοπιτας του Διοικητικου΄Συμβουλιου κέρδισε ο κ. Βασιλης Τακάς, Α' Αντιπρόεδρος,  στους οποίους όλοι ευχήθηκαν «καλή τύχη» για τη νέα χρονιά.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης και αφού ευχαρίστησε την Πρέσβη της Ν. Αφρικής Mme Beryl Sisulu για την θερμή φιλοξενία,  υπενθύμισε ότι στον χώρο αυτόν πριν από 24 χρόνια αποφασίστηκε,  από τον τότε Πρέσβη της  Ν. Αφρικής και από τον ίδιο,  η ίδρυση του Ελληνο-Αφρικανικού  Επιμελητηρίου. Αναφέρθηκε επίσης στην σχέση που είχε με την Ν. Αφρική όταν ήταν Δ/ντης του Κέντρου του Απαρτχάιντ κατά την περίοδο 1987-1992.  Στην συνέχεια, έκανε απολογισμό των δράσεων  που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του έτους. Το Επιμελητήριο σήμερα αριθμεί 205  μέλη και επιτελεί και συμβουλευτικό ρόλο για την διαμόρφωση της  πολιτικής της  εξωστρέφειας  του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Αφρική και συγχρόνως είναι μέλος του  Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (ΕBCAM)  που ασχολούνται με την Αφρική και εδρεύει στις Βρυξέλλες αποτελώντας δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά της, η Πρέσβης της Ν. Αφρικής Mme Beryl  Sisulu καλωσόρισε τον κ. Μουσούρη και τα μέλη του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, ευχαρίστησε για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και τόνισε ότι η Ν. Αφρική προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην χώρα του.

Ο καθ. Αστέρης Χουλιάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικής, επισημαίνοντας ότι παρά,  την πανδημία και τον πόλεμο  στην Ουκρανία,  η Ευρωπαϊκή Ένωση  ανακοίνωσε φιλόδοξο σχέδιο 300 δις, το ήμισυ του οποίου έχει προορισμό την Αφρική. Προφανώς το αυξημένο ενδιαφέρον της Ε.Ε. αφορά την ασφάλεια και την μετανάστευση, την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής επιρροής,  η οποία είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια και τις προοπτικές που ανοίγονται με το Africa Continental Free Trade Agreement. Oσον αφορά τις σχέσεις της Υποσαχαριας Αφρικής με την Ελλάδα, σημείωσε ότι το μέγεθος των εμπορικών σχέσεων δεν είναι ικανοποιητικό ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε τελευταία, αφορούσε κυρίως την πρόθεση της Ελλάδας να είναι υποψήφιο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Εν τούτοις, μια λιγότερο εμφανής οικονομική δραστηριότητα, οι  αυξανόμενες ακαδημαϊκές σχέσεις αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας και με την συμβολή του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου αποτελούν ελπιδοφόρα βήματα.

 Στην εκδήλωση παρευρέθησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του  Επιμελητήριου, εκπρόσωποι Αφρικανικών Πρεσβειών και Προξενείων καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου.

Oμιλία καθηγ. κ. Χουλιάρα

Φωτογραφίες

κ. Μουσουρης, κ. Ρηγας
κ. Μουσουρης, κ. Ρηγας
Amb. Beryl Sisulu, κ. Σ. Μουσουρης, κ. Δ. Μανιατακης
Amb. Beryl Sisulu, κ. Σ. Μουσουρης, κ. Δ. Μανιατακης
Διοικητικο Συμβουλιο ΕλλληνοΑφρικανικου Επιμελητηριου
Διοικητικο Συμβουλιο ΕλλληνοΑφρικανικου Επιμελητηριου