Δελτίο Τύπου - Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου

Στην επίσημη κατοικία του Πρέσβη της Ν. Αφρικής,  με την παρουσία μελών του και πολλών προσκεκλημένων, έγινε  την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017,  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Το φλουρί κέρδισε ο κ. Πέτρος Κασιμάτης, Μέλος του Επιμελητηρίου, στον οποίο όλοι ευχήθηκαν «καλή τύχη» για τη νέα χρονιά.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης και αφού ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ν. Αφρικής Mr. Marthinus Christoffel Johannes VanSchalkwykγια την θερμή υποδοχή και την εξαίρετη φιλοξενία του, ευχήθηκε το Νέον έτος να είναι καλύτερο από το 2016.

Ανέφερε ότι στο κτίριο της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής εμπνεύστηκε η ιδέα του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. Σε μια συνάντηση του με τον Πρέσβη της Ν. Αφρικής Mr. Jacobs, πριν 20 χρόνια περίπου, σημειώθηκε η ανάγκη ίδρυσης ενός οργανισμού που θα έφερνε σε επαφή Έλληνες με Αφρικανούς και με αυτήν την σκέψη ιδρύθηκε το Ελληνο - Αφρικανικό Επιμελητήριο το 1999, από σπουδαίους Έλληνες οι οποίοι είναι Μέλη του Δ.Σ. και πολλοί από αυτούς ήταν ήταν παρόντες στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στον αγώνα του λαού της Νοτίου Αφρικής και του Νέλσον Μαντέλα που ενισχύθηκε και από την παγκόσμια κινητοποίηση αναφερόμενος στην συμβολή του Κέντρου εναντίον του Απαρτχάιντ του ΟΗΕ , το οποίο διεύθυνε, και ιδιαίτερα στον ρόλο της ομόφωνης Διακήρυξης της Γενικής Συνέλευσης το 1989 που καλούσε σε διαπραγματεύσεις και έθετε τις βάσεις του συντάγματος της χώρας. Στην συνέχεια, τόνισε, ότι ο Νέλσον Μαντέλα   και ο διάδοχος του Mbekiεγκαθιστώντας το δημοκρατικό καθεστώς στην Νότιο Αφρική επηρέασαν τον εκδημοκρατισμό πολλών αφρικανικών χωρών.

Τόνισε, επίσης, ότι η Αφρικανική Ήπειρος είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσομένη και ανερχόμενη δύναμη, με ιδιαιτερότητες και ποικιλομορφία αγορών, αλλά και προσφορά σημαντικών επιχειρηματικών ευκαιριών λόγω των αναγκών για εκσυγχρονισμό των υποδομών, την τεχνολογική εξέλιξη και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις μεγάλες και βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σήμερα στον κόσμο σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, την ανισότητα εισοδημάτων, την μετανάστευση και την προσφυγική κρίση, τον θρησκευτικό φανατισμό και τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας. Πρόσθεσε, ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι στα επόμενα χρόνια, στηρίζοντας την δημοκρατία μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ν. Αφρική, να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα σύνθετα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Τέλος, επισήμανε τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Χωρών της Αφρικής και τόνισε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα Ελλήνων στην Αφρική αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην ανάγκη εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα αυτήν την εποχή της κρίσης όπου εάν, οι εξαγωγές μας ήταν δυναμικότερες η πτώση του εθνικού εισοδήματος που υπέστη η Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερη.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ν. Αφρικής Marthinus Christoffel Johannes VanSchalkwykκαλωσόρισε τον κ. Σωτήρη Μουσούρη και τα μέλη του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, ευχαρίστησε για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και τόνισε ότι η Ν. Αφρική προσφέρει επιχειρηματίες ευκαιρίες για όσους ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν.

Κλείνοντας ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ν. Αφρικής στην Θεσσαλονίκη και Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου κ. Βασίλης Τακάς, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Μανιατάκης, μέλη του Επιμελητηρίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, Eπίτιμοι Πρόξενοι Αφρικανικών χωρών, ο ChargeD’Affaires της Νιγηρίας, Mr. Usman Ari OGAH, o Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Παύλος Θωμόγλου, η κα Δάφνη Βιτσικουνάκη από το Υπουργείο Εξωτερικών,      εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού και πολλοί επιχειρηματίες.

 

Φωτογραφίες