Δελτιο Τύπου «Οι αγορές της Αφρικανικής Ηπείρου,  Πρόσφορο έδαφος για τις ελληνικές εξαγωγές και επενδύσεις»

Δελτιο Τύπου «Οι αγορές της Αφρικανικής Ηπείρου, Πρόσφορο έδαφος για τις ελληνικές εξαγωγές και επενδύσεις»

Tο σεμινάριο για εξαγωγές στην Αφρική που οργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο στις 24 Απριλίου 2018, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πενήντα (50) στελέχη επιχειρήσεων, Επίτιμοι Πρόξενοι και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών παρακολούθησαν ενεργά το σεμινάριο με θέμα «Οι αγορές της Αφρικανικής Ηπείρου, Πρόσφορο έδαφος για τις ελληνικές εξαγωγές και επενδύσεις» που πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Ιωνικού Κέντρου, Λυσίου 11, στην Πλάκα.

Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης  Μουσούρης καλωσόρισε τους παρισταμένους και ανέδειξε την μεγάλη σημασία των εξαγωγών στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.. Αναφέρθηκε και στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η ενότητα στην ιστοσελίδα του Επιμελητήριου «Αφρική με μια ματιά» (www.helafrican-chamber.gr) που παρέχει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα για όσους θέλουν να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αφρική.

Στην κύρια ενότητα του σεμιναρίου ο κ. Ιωάννης Κουρκουτάς, Διευθυντής Ανάπτυξης για την Αφρική της εταιρείας Οlympia Electronics S.A. ανέφερε ότι «οποίος παρακολουθεί έστω και στοιχειωδώς τα διεθνή εμπορικά και επιχειρηματικά δρώμενα, έχει αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί όλες οι μεγάλες οικονομίες έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Αφρική, και ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική. Έχουν αντιληφθεί πλέον, ότι ο δυτικός κόσμος έχει φτάσει σε ένα τέλμα αναφορικά με τις δυνατότητες κατανάλωσης και σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ραγδαία αύξηση της μεσαίας τάξης στην Αφρική, οφείλουν στον επαγγελματισμό τους να αρχίσουν να οραματίζονται την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των εταιριών τους τις επόμενες δεκαετίες».

 Ο κ. Ι. Κουρκουτάς επικεντρώθηκε στην ανάλυση όλων των πτυχών του μάρκετινγκ στην Αφρική, μεταξύ των οποίων, στην απόκτηση γνώσης αγοράς εξαγωγής, στον σχεδιασμό δικτύων διανομής, τους στόχους και την πολιτική τιμολόγησης, τους στόχους και την στρατηγική προώθησης και τα Logistics και απάντηση σε σχόλια και ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Στην δεύτερη ενότητα που συντόνισε ο δικηγόρος και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Βασαρδάνης, με ομιλητές τους κ.κ., Tερίνα Αρμενάκη, Επίτιμη Πρόξενο Αιθιοπίας, Rose Chizi,Eπίτιμη Πρόξενο της Ζάμπια, Ευάγγελο Καμάρη, Διευθυντή Ανάπτυξης για την Αφρικανική Αγορά της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E., Βασίλη Τραυλό, Δ/ντή Ανάπτυξης Τραπεζικής & Οικονομικών της INTRASOFT International,  Νίκο Μανδρά, Διευθύνων Σύμβουλο της SOFMANS.A. και Μαυρίδη Αντώνη, Μέλος Δ.Σ του Ελληνο - Αφρικανικού Επιμελητηρίου, οι οποίοι κατάθεσαν την δική τους εμπειρία και απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με το επιχειρείν στις χώρες της Αφρικής.

Κλείνοντας το σεμινάριο ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μουσούρης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το σεμινάριο που διοργανώθηκε είναι πολύ χρήσιμο στους επιχειρηματίες δίνοντας έναυσμα στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και ότι η Υποσαχάρια Αφρική μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στην δεξίωση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ενημέρωση και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Φωτογραφίες

Μέλη Δ.Σ. και Ομιλητές
Μέλη Δ.Σ. και Ομιλητές
κ.κ. Κουρκουτάς, Μανδράς, Καμάρης, Βασαρδάνης, Αρμενάκη, Μαυρίδης, Τραύλος
κ.κ. Κουρκουτάς, Μανδράς, Καμάρης, Βασαρδάνης, Αρμενάκη, Μαυρίδης, Τραύλος
 κ.κ. Chizi, Aρμενάκη, Μουσούρης
κ.κ. Chizi, Aρμενάκη, Μουσούρης