Δελτίο Τύπου: Ονοματοδοσία της Πλατείας Βασιλιτσίου Μεσσηνίας σε Γεωργίου Αντ. Μπίζου -Δικηγόρου

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021  στην Κοινότητα Βασιλιτσίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος η τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας του χωριού, σε «Γεωργίου Αντωνίου Μπίζου-Δικηγόρου», ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπο και το έργο του σπουδαίου Έλληνα της Διασποράς που αγωνίστηκε εφόρου ζωής για πανανθρώπινες αξίες και δικαιώματα, στο πλευρό του Νοτιοαφρικανού Ηγέτη Νέλσον Μαντέλα.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση της ζωής και του έργου του Μπίζου, από τον Ειδικό Σύμβουλο του Δήμου Κων/νο Ψυχάρη, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθηναν η Πρέσβης της Νοτίου Αφρικής Μπερύλ Σισούλου, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλιτσίου Νίκος-Στέλιος Τομαροπανάγος, καθώς και συγγενείς του αειμνήστου. Εκ μέρους του Ελληνο- Αφρικανικού Επιμελητήριου,  παρέστη ο Γενικός  Γραμματέας και Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης, συμπατριώτης και οικογενειακός φίλος του Γιώργου Μπίζου.

Η πρέσβειρα της  Ν. Αφρικής Mrs. Beryl Sisulu στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην διαδρομή του Γιώργου Μπίζου από ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας, το Βασιλίτσι, στην Ν. Αφρική που έφτασε ως πρόσφυγας  το 1941 στη Νότια Αφρική, σε μια περίοδο όπου ο ρατσισμός κατέπνιγε την χώρα.  Περιέγραψε τον Γιώργο Μπίζο ως έναν σεμνό άνθρωπο, ο οποίος παρά τις δυσκολίες της ζωής, υπήρξε αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ και της πάταξης του ρατσισμού. Για τους Νοτιοαφρικανούς είπε  ο George Bizos είναι ένα θρυλικό όνομα που συνδέεται με τους ανθρώπινους αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη. Είναι μια φιγούρα αναγνωρισμένη στις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά της Νότιας Αφρικής. Η ιστορία της ζωής του είναι συνυφασμένη με τα πιο σημαντικά επεισόδια στους αγώνες του λαού της Ν. Αφρικής.  «Ευχαριστούμε το Βασιλίτσι και την Ελλάδα για τον άνθρωπο που μας χάρισαν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Πρέσβης

Ο κ. Κων/νος Ψυχάρης στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στο βιβλικό ταξίδι του Γεωργίου Μπίζου που έμελλε να γίνει συνοδοιπόρος και συνήγορος του παγκοσμίου συμβόλου και ηγέτη Νέλσον Μαντέλα. Από τα φοιτητικά τους χρόνια Μαντέλα και Μπίζος συνδέονται με μια άρρηκτη, βαθιά φιλία, δίνοντας μαζί τον αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής και της γέννησης ενός πρωτοπόρου συντάγματος, φιλικού προς όλα τα έθνη. Σημείωσε ότι, κορυφαία στιγμή για την καριέρα του, ως νομικός αλλά και για την πορεία της Νοτιοαφρικανικής ιστορίας ήταν η δίκη της Ριβόνια το 1964, η δίκη του αιώνα όπως έχει χαρακτηριστεί, όπου ο Μπίζος πέτυχε την εξασφάλιση της ποινής των ισοβίων δεσμών, έναντι της θανατικής καταδίκης για τον Νοτιοαφρικάνο ηγέτη, με την ανασκευή των επιχειρημάτων της εισαγγελικής αρχής. Ήταν η καταληκτική παράγραφος του περίφημου τετράωρου λόγου του Μαντέλα: «Έχω λατρέψει το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα συνυπάρχουν αρμονικά και με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να υλοποιήσω. Μα αν χρειαστεί,  είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου».

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου & Ανάπτυξης είχε οργανώσει τιμητική εκδήλωση τον Μάρτιο του 2014  με θέμα : «Honoring Nelson Mandela & his Legacy» με κύριο Ομιλητή των Γιώργο Μπίζο. Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κράτος δικαίου, ισοτιμία, δημοκρατική διακυβέρνηση, διαφάνεια, δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν μέσα από ένα δύσβατο δρόμο δεκαετιών, γράφτηκαν όπως είχε ο Γιώργος Μπίζος,   ανεξίτηλα σε ένα Σύνταγμα με τόσο στέρεες δικλίδες ασφαλείας που κανείς δεν θα μπορούσε να πει «δεν μου αρέσει θέλω να το αλλάξω». Μέσα σε αυτές τις ελευθερίες ήταν και η προστασία όλων των γλωσσών του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας με την επιγραφή ονομασίας της πλατείας, καθώς επίσης και η απονομή τιμητικών ενθυμημάτων του Δήμου στην Πρέσβη και την οικογένεια Μπίζου.

Παρέστησαν επίσης ο Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Βογιατζής, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών Φορέων.

 

Φωτογραφίες