Δελτίο Τυπου: Συμμετοχή του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηριου στα Greek Exports 2020

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 20 & 21 Ιανουαρίου 2021 τα  9th Greek Export Forum & Awards  2020 με  βασικό άξονα την νέα κανονικότητα και το αύριο των εξαγωγών, στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.  Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο  Εμπορίου και Ανάπτυξης παρείχε την αιγίδα του στην εκδήλωση και συμμετείχε στην παράλληλη δράση των B2B συμβουλευτικών συναντήσεων ελλήνων εξαγωγέων με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες για τις προοπτικές και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική. Εταιρείες -Μέλη του Επιμελητήριου μας βραβεύτηκαν για την επιτυχή δραστηριοποίηση  τους στους αντίστοιχους κλάδους  όπως η KLEEMAAN, η GREEK AIR CARGO και  η MAJARS

 Τα Greek Exports Forum & Awards 2020 διοργανώθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και μιας πλειάδας επιμελητηρίων, κλαδικών και διμερών, επαγγελματικών ενώσεων και φορέων. Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το ENTERPISE GREECE και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και οι εταιρείες Atradius και Eurolife.

 Στο συνέδριο συμμετείχαν και απέστειλαν χαιρετισμούς υπουργοί της Κυβέρνησης, βουλευτές, στελέχη των φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τραπεζών και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον ρόλο των εξαγωγών στην οικονομία της χώρας.  Στελέχη ΟΕΥ και Εμπορικοί  Ακόλουθοι παρουσίασαν τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στις χώρες δραστηριοποίησης τους.

 Την εκδήλωση παρουσίασαν ο κος Χρήστος Κώνστας, επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας της ethosMEDIA, και η κα Σταυρούλα Οικονομάκη, στέλεχος του εμπορικού τμήματος της εταιρείας ενώ  ο CEO του ethosGROUP κος Κωνσταντίνος Ουζούνης, στην εναρκτήρια προσφώνηση του αναφέρθηκε συνοπτικά στην στρατηγική του ομίλου για τη νέα χρονιά, με ειδική μνεία στις καινοτομίες και την διεθνή του προοπτική.

 Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Αντώνιος Κατεπόδης, Πρόεδρος ΕΝΔΥ ΟΕΥ και Διευθυντής στην Β8 Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος, αφού σημείωσε την 72χρονη θεσμική παρουσία (από το 1937) του κλάδου των ΟΕΥ, επεσήμανε ότι οι εξαγωγές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας και πως «η μεταφορά στο υπουργείο Εξωτερικών όλων των αρμόδιων φορέων θα επιτρέψει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια μέσα από ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο». Τέλος, ανέφερε ότι τα γραφεία ΟΕΥ πραγματοποίησαν 355 δράσεις σε 69 χώρες το 2019, ενώ το 2020 συμμετείχαν στο 60% των 121 δράσεων που πραγματοποιήθηκαν.

 Παίρνοντας το βήμα, ο κος Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, παρουσίασε τους 4 πυλώνες δραστηριότητας της εξαγωγικής διπλωματίας: οικονομική διπλωματία, υποστήριξη εξαγωγέων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ειδικά projects. Αναφερόμενος στις πολλές και σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στο πεδίο της εξωστρέφειας, τόνισε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά, έχει στα χέρια της ένα πλήρες σχέδιο με πάρα πολλές δράσεις υποστήριξης των εξαγωγέων και περαιτέρω ανάπτυξης των εξαγωγών.

 «Πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια νέα δομή, θέτοντας το Enterprise Greece και τον ΟΑΕΠ υπό την «ομπρέλα» μας, ώστε να μπορούμε να ασκούμε πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, με στενή συνεργασία κυβέρνησης και φορέων», συμπλήρωσε ο κος Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών & Πρόεδρος του Enterprise Greece. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, oι δράσεις το 2021 θα ενισχυθούν, καθώς παρά την πανδημία, διαπιστώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλούς τομείς.

 Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ του Enterprise Greece, η οποία χαρακτήρισε την χρονιά που πέρασε ως καθοριστική καθώς, όπως είπε, το Enterprise Greece μετασχηματίστηκε σε ουσιαστικό μοχλό εξωστρέφειας, μέσα από τον επαναπροσδιορισμό και την αξιοποίηση της νέας σχέσης με το Υπουργείο Εξωτερικών, την επιτάχυνση του ψηφιακού του μετασχηματισμού και μια σειρά από νέες συνεργασίες (όπως αυτή με το e-bay) και κατέληξε εκτιμώντας ότι το 2021 οι προσπάθειες αυτές θα αποδώσουν καρπούς.

 Στους πυλώνες που θα στηρίξουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και στον ρόλο του Ταμείου Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην σύντομη παρέμβαση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεύθυνος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις & τα ΣΔΙΤ, κος Νίκος Χ. Παπαθανάσης, ο οποίος σημείωσε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται πλέον στους τομείς μεταποίησης, ψηφιακής ανάπτυξης, ιδιωτικών επενδύσεων και πράσινης ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε: «συζητάμε την αναθεώρηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, αλλά και τρόπους για την ταχεία έγκριση των επενδυτικών σχεδίων, με στόχο την υπαγωγή τους στον επενδυτικό νόμο εντός 70 ημερών, από την υποβολή τους».

 Για την Ασφάλιση Εξαγωγικών Πιστώσεων, ως πολύτιμο εργαλείο για την εξωστρέφεια, μίλησε ο κος Γεράσιμος Τζέης, Managing Director της Atradius Greece, σημειώνοντας τον σαφή προσανατολισμό του Έλληνα επιχειρηματία προς τις εξαγωγές και την σημαντική προστασία που προσφέρει στους εξαγωγείς ο όμιλος Atradius, καλύπτοντας εκτός από τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κίνδυνο.

 Με την εξωστρέφεια και τις νέες συνθήκες στο εξωτερικό εμπόριο ασχολήθηκε και το πρώτο panel της εκδήλωσης. O Δρ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒΕ & Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, επεσήμανε ότι το εξαγωγικό μοντέλο θα ενισχυθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφερόμενος στη λογική και δυναμική των clusters ως προτιμητέου μοντέλου ανάπτυξης. Ο κος Γρηγόρης Σταματόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του οργανισμού, που βρίσκεται πλέον σε στάδιο ολοκλήρωσης, ανακοινώνοντας ότι ο ΟΑΕΠ σύντομα θα εισάγει νέα προϊόντα σε επίπεδο ασφάλισης, αντασφάλισης και εγγύησης, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2021.

 Η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, σημείωσε ότι 2020 αποτέλεσε χρονιά -καμπή κατά την οποία η Τράπεζα άλλαξε προς τα πάνω το μοντέλο λειτουργίας της. «Οι εξαγωγές και η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο στόχος χορηγήσεων ξεπερνάει τα 10-11 δισ. για το σύνολο του 2021 και ανακοινώνοντας την σύσταση ενός mezzanine fund για τη συνένωση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το πρόγραμμα συμβουλευτικής της EBRD αναφέρθηκε και η κα Δήμητρα Παπανδρέου, επικεφαλής του Προγράμματος. Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα (που ξεκίνησε το 2018) την τελευταία τριετία έχει υποστηρίξει περισσότερες από 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το 60% από αυτές να είναι εξαγωγικές.

 Στη διαμόρφωση ισχυρής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου σε νέες βάσεις, αναφέρθηκε η κα Άννα Καλλιάνη Πρόεδρος στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αναφέροντας πως, το 2019, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Η.Β. αντιστοιχούσαν στο 3,7% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας. Σε ό,τι αφορά το Brexit, επεσήμανε ότι είναι θετική η εξασφάλιση απουσίας δασμών και ποσοστώσεων στην εμπορική συμφωνία και στάθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την χώρα μας, ως προς την προσέλκυση βρετανικών επιχειρήσεων.

 Ο κος Εμμανουήλ Μαρκιανός, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Β’ και Προϊστάμενος Γραφείου Ο.Ε.Υ. Σιγκαπούρης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά της Σιγκαπούρης, η οποία διαθέτει μία πολύ αναπτυγμένη οικονομία, εντάσεως καινοτομίας, με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, μόλις 7% ΦΠΑ και μέχρι 17% φόρο για τις επιχειρήσεις, και παρουσίασε μια σειρά από κλάδους που εκτιμάται πως έχουν δυνατότητα ανάπτυξης εξαγωγών εκεί.

 Ο Δρ. Νικόλαος Μπελιάς, Σύμβουλος ΟΕΥ Α‘ και Προϊστάμενος Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου Μονάχου, αναφέρθηκε στην έρευνα και καινοτομία σε Βαυαρία και Βάδη– Βυτεμβέργη, δύο από τα πιο πλούσια και αναπτυγμένα κρατίδια της Γερμανίας που καταλαμβάνουν κορυφαίες πανευρωπαϊκά θέσεις στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη και εξάγουν πάνω από το 50% της παραγωγής τους. Οι επιδόσεις αυτές επιτυγχάνονται χάρη στην στενή συνεργασία επιχειρήσεων και επιστημονικών φορέων, με διάχυση της καινοτομίας σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της χώρας, με τα κεφάλαια που δαπανώνται για έρευνα και ανάπτυξη να ανέρχονται στο 5,6% του ΑΕΠ τόνισε.

 Στην σχέση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε και ο κος Νικόλαος Χριστοδουλίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄ στο Γραφείο ΟΕΥ στο Τελ Αβίβ, παρουσιάζοντας το ισραηλινό σύστημα καινοτομίας, με ισχυρή διασύνδεση μεταξύ φορέων και ιδιωτών, και εκτιμώντας πως το επίπεδο δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι ευρύτατο.

 «Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα» ήταν το θέμα της ομιλίας του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κου Χρίστου Δήμα, ο οποίος επεσήμανε ότι για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε έρευνα αιχμής μέσα από τα προγράμματα Horizon, επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία 11 ευρώ. Αναφερόμενος στις δαπάνες έρευνας-ανάπτυξης, προσδιόρισε τον εθνικό στόχο σε 3% του ΑΕΠ από 1,27% σήμερα και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου του: εξέλιξη της έρευνας σε καινοτομία, επιπλέον χρηματοδότηση της και διασύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος. Τέλος, ανακοίνωσε την, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύσταση Κέντρων Ικανοτήτων, ενός νέου θεσμού για τη χώρα που καλύπτει πραγματικές ερευνητικές ανάγκες των παραγωγικών φορέων σε κρίσιμους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

 Στους άξονες Καινοτομία - Εξαγωγές - Νεοφυείς επιχειρήσεις κινήθηκε η συζήτηση στο δεύτερο πάνελ. Η κα Δάφνη Βιτσικουνάκη, Γραμματέας Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Α’ στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρθηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Silicon Valley, αλλά και στο ισχυρό ελληνικό στοιχείο στην περιοχή, ακόμα και πίσω από αμιγώς αμερικανικές εταιρείες. Ο κος Αντώνης Γραβάνης, Διευθυντής, Διεύθυνση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Enterprise Greece, έκανε ειδική αναφορά στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών startups από τον οργανισμό και στις σχετικές ψηφιακές δράσεις και εκδηλώσεις. Ο κος Αλέξανδρος Νούσιας, Country Director του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη δράση που ξεκίνησε από το 2012 για να στηρίξει startups, καινοτόμες ιδέες και ομάδες στην Ελλάδα και επεσήμανε την προσπάθεια βελτίωσης του οικοσυστήματος, με στόχο την προσέλκυση startups και από το εξωτερικό. Τέλος, ο κος Σαράντος Θ. Χαραλαμπόπουλος, Managing Partner STC_Int’l Business Development Ltd & Advisory Board Member European Business Association Georgia, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν οι εξαγωγές σε περιόδους δύσκολες όπως η παρούσα.

 Στο πρόγραμμα των ομιλιών και συζητήσεων συμμετείχαν και δύο στελέχη του ομίλου ethosGROUP, οι κ.κ. Ιωάννης Π. Τριανταφύλλου, Chief Marketing Officer και Λάμπης Λούκας, Chief Commercial Officer της LiveOn, οι οποίοι παρουσίασαν την στρατηγική ανάπτυξης και τις τεχνολογικές και λειτουργικές καινοτομίες της LiveOn, της ψηφιακής πλατφόρμας επιχειρηματικής επικοινωνίας του ομίλου, και στάθηκαν ιδιαίτερα στις πρωτοποριακές δυνατότητες της για ενημέρωση, προβολή και δικτύωση αλλά και στο πλάνο εξέλιξης της στο οποίο σημαντική θέση κατέχει η δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένων επιχειρηματικών κέντρων και το πέρασμα στην «τρίτη διάσταση» με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου 3D εκθεσιακού και συνεδριακού συγκροτήματος.

 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν Τιμητικές Διακρίσεις και Βραβεία Greek Exports σε πρόσωπα και εταιρείες που αναδείχθηκαν ως συνδυαστική επιλογή κοινού και κριτικής επιτροπής προσωπικοτήτων από διάφορους κλάδους της οικονομίας.