Δελτιο Τύπου: Τακτική Γενική Συνέλευση 30.3.2021

Στην διάρκεια της διαδικτυακής Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου Εμπορίου & Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στα 30 Μαρτίου 2021  και στην οποία παρέστησαν  περίπου 35 μέλη συζητήθηκαν τα θέματα:  Απολογισμός Δράσης απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, Οικονομικός Απολογισμός και Διεξαγωγή Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

 Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Μουσούρης καλωσόρισε τα μέλη και κάνοντας μια αναδρομή από την ίδρυση του   Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου πριν από 21  χρόνια,  επισήμανε ότι επιδίωξη του ίδιου και της κας Ελένης Βάσσου τότε,  ήταν,  μια εθνική αποστολή προώθησης των εξαγωγών και άλλων  εμπορικών σχέσεων της χώρας προς το εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αφρική,  περιοχή που προαιώνιζε θετικές εξελίξεις.  Το Επιμελητήριο τότε   προσπάθησε να   αφυπνίσει ή να ενισχύσει το ενδιαφέρον  του  ελληνικού  επιχειρηματικού  κόσμου  έχοντας  υπόψη  και  την  ιστορικά επιτυχή παρουσία Ελλήνων στην Ήπειρο. Το Επιμελητήριο έχει έκτοτε την τύχη να συγκαταλέγονται  στα  μέλη  του  επιχειρηματίες  με  μεγάλη  εμπειρία  στην  Αφρική  και επίτιμοι πρόξενοι αφρικανικών χωρών, οι οποίοι μοιράζονται τις γνώσεις τους με τα νέα μέλη του.

 Η συμμετοχή του Επιμελητήριου ως τακτικό μέλος  στο European Business Council for Africa and the Mediterranean που εδρεύει στις Βρυξέλλες και αποτελείται από 11 ευρωπαϊκά επιμελητήρια που ασχολούνται αποκλειστικά με την Αφρική, μας βοήθησαν στην παροχή πληροφοριών και συμβουλών  στα μέλη μας.

 Στην συνέχεια ο Πρόεδρος  ανέφερε τις  δραστηριότητες του Επιμελητήριου στην διάρκεια της τριετίας  2018-2020 που αφορούσαν σε ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες της Αφρικής καθώς και εκείνες στις οποίες συνεργάστηκε το Επιμελητήριο με άλλους φορείς (ΥΠΕΞ, ΣΕΒ. ΕΒΕΑ κ.α).  Αναφέρθηκε επίσης στην  προσπάθεια προσέλκυσης νέων μελών με ιδιαίτερη έμφαση στα εταιρικά σχήματα καθώς και στην βελτίωση της  ψηφιακής πρόσβασης  και επικοινωνίας μεταξύ των μελών του. Σημείωσε ότι το Επιμελητήριο τον τελευταίο χρόνο, προσαρμοσμένο στην covid-19 εποχή, ενέταξε και τις διαδικτυακές εκδηλώσεις – τηλεδιασκέψεις με Αφρικανικές χώρες  με σκοπό την συνεχή ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια δύσκολη υγειονομική και οικονομική περίοδο λόγω της πανδημίας.

 Ο  κ. Αν. Μαυρίδης, ως  οικονομικός επόπτης για τα οικονομικά του  Επιμελητηρίου παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της τριετίας 2018-2020, επισημαίνοντας ότι η τελευταία οικονομική χρήση της τριετίας 2018-2020  βρίσκει το Ελληνο-Aφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε μια σχετικά οικονομική κατάσταση στο τέλος του έτους 2020.  Aυτο το έτος 2020 θα είναι το ορόσημο για την αναφορά στην προ ή μετά covid  εποχή. Τα χρηματικά διαθέσιμα του Επιμελητήριου αυξηθήκαν από 3.021€ στο τέλος του  2018 σε 3.809€ στο τέλος του 2020. Η μετατροπή σημείωσε  θετικό πρόσημο 28%  από -63% το 2018. Επίσης  βασικοί λόγοι που βοήθησαν στη δημιουργία αυτού του πλεονάσματος ήταν οι εντατικές προσπάθειες ώστε τα μέλη να παραμένουν χρηματικά ενήμερα,  η προσέλκυση νέων  μελών και η  κατάρτιση συντηρητικών προϋπολογισμών όσων αφορά τα έσοδα με αποτέλεσμα την αυτόματη συγκράτηση των δαπανών.  

 Ο  Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Μανιατάκης  αναφέρθηκε στις δυνατότητες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αφρικανική Ήπειρο καθώς και στην  αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητος για την Αφρική και η οικονομική ανάπτυξη πολλών χωρών της αποτελούν ευνοϊκές συγκυρίες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες και έτσι να συνδράμουν στην προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Τέλος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των δράσεων για την επόμενη τριετία .

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησαν το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την επιτυχημένη τριετία του και την σημαντική συμβολή του στην πορεία του Επιμελητήριου.

 Η Τακτική Γενική Συνέλευση εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα απαρτιζόμενο  από τα κάτωθι μέλη:

 ΤΑΚΤΙΚΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ

ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΑΜΑΡΗΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΡΜΕΝΑΚΗ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΕΑΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΗΛΙΑΔΗΣ  ΑΛΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΝΙΑΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΥΧΝΑΡΑΣ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ , ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ & ΜΕΛΟΣ

ΜΑΥΡΙΔΗΣ   ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ

ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ  ΗΛΙΑΣ

ΜΕΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΜΑΝΔΡΑΣ  ΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΥ

ΜΕΛΟΣ

ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΠΑΠΑΕΥΓΕΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ

SAMAAN  ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΣΟΥΤΟΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΣΗΦΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΤΑΜ ΝΙΚΟΛΑΣ

ΜΕΛΟΣ

 Α ΝΑΠΛΗΡΩ ΜΑ ΤΙΚΑ   ΜΕΛ Η 

 ΜΟΚΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΕΛΟΣ

 ΕΠΙΤΙ ΜΑ  ΜΕΛ Η 

 BΑΣΣΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΜΕΛΟΣ

ΣΟΥΤΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ

ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΑΣΤΕΡΗΣ

ΜΕΛΟΣ

Απόλογισμός Πεπραγμένων Τριετίας 2017-2020