Δελτίο Τύπου Τηλεδιάσκεψης:"Agriculture and Tourism Opportunities in Zambia"

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη ««Agriculture & Tourism  Οpportunities in Zambia»  που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ και του ΣΕΒΕ  και απευθυνόταν σε στελέχη ελληνικών εταιρειών με ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στους κλάδους της Γεωργίας και του Τουρισμού στην Zάμπια.  Την τηλεδιάσκεψη παρακολουθήσαν περίπου 50 ελληνικές εταιρείες. Συντονιστής της τηλεδιάσκεψης ήταν ο κ. Γιάννης Κουρκουτάς,  Managing Director of KSQ Zambia.

Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες,  υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου που επί είκοσι τρία χρόνια συνεχίζει να προωθεί τις επιχειρηματικές– εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ  Ελλάδας και Αφρικής.  Αναφέρθηκε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που είχε διοργανωθεί με την Ζάμπια τον Νοέμβριο του 2021  παρουσιάζοντας  τις οικονομικές εξελίξεις και τάσεις, το επιχειρηματικό περιβάλλον σε διαφόρους τομείς της οικονομίας της χώρας και γενικότερα τις συνθήκες  και  προοπτικές  συνεργασίας  μεταξύ  των  δύο χωρών.  Μετά την τηλεδιάσκεψη αυτήν  επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν  δυο σημαντικοί κλάδοι και για τις δυο χώρες η γεωργία  και ο τουρισμός. Η γεωργία και τα  ελληνικά τρόφιμα  είναι παραδοσιακά  ένας από τους σημαντικότερους  εξαγωγικούς  τομείς για την Ελλάδα. Η ιχθυοκαλλιέργεια επίσης είναι αναπτυγμένη στην Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις  έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που τους δίνει την δυνατότητα να μπορούν να την μοιραστούν με τις Ζαμπιανές επιχειρήσεις. Για τον κλάδο του τουρισμού ανέφερε ότι η Ελλάδα προσελκύει εκατομμύρια  επισκέπτες  καθιστώντας την μία από  τις πιο  πολυσύχναστες χώρες  στην Ευρώπη και τον κόσμο,  συμβάλλοντας    περίπου στο  25% του Ακαθάριστου  Εγχώριου  Προϊόντος της χώρας. Τέλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να    γίνει  φορέας μεταφοράς της τεχνογνωσίας  και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών αμοιβαία επωφελής.                                                                                                               

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν οι κ.κ. Φάνης Ματσόπουλος,  Μέλος Δ.Σ. του Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και ο  Παναγιώτης Χασάπης,  Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

O κ. Φάνης Ματσόπουλος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με το Ελληνο -Αφρικανικό Επιμελητήριο , τον ρόλο του Εμπορικού Επιμελητηρίου το οποίο έχει συμβάλει θετικά  και δυναμικά   προσφέροντας  απτές  προτάσεις  στην ελληνική  κυβέρνηση  για τη βελτίωση  του  επιχειρηματικού  και  κοινωνικού περιβάλλοντος. Σημείωσε ότι, οι οικονομικές  μας σχέσεις  με τη Ζάμπια, οι οποίες αυτήν την στιγμή είναι περιορισμένες, θα μπορούσαν να ενισχυθούν στον Γεωργικό και τουριστικό Κλάδο ιδιαίτερα τώρα που η προσφορά τροφίμων  δοκιμάζει πίεση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο κ. Παναγιώτης Χασάπης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) είναι  να εντοπίζει  και να διερευνά  νέες αγορές  και κατόπιν να βοηθά  εξαγωγικές εταιρείες  να ξεκινούν ή να επεκτείνουν  τις  δραστηριότητές τους  εκεί. Ανέφερε  ότι  οι ελληνικές εξαγωγές στην Αφρική  αυξήθηκαν  στά 11,5%  την τελευταία  δεκαετία  και ειδικότερα στη Ζάμπια κατά 32,5%  και σημείωσε ότι υπάρχει  πολύ  μεγαλύτερο   περιθώριο βελτίωσης στην επιχειρηματική συνεργασία με τη Ζάμπια  και  ιδιαίτερα  στον αγροτικό και τουριστικό τομέα,  στον  οποίο  οι ελληνικές  εταιρείες διαθέτουν  μεγάλη  εμπειρία

 Ο  Mr. Αlexander Lawrence, Μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ζάμπια ευχαρίστησε για την πρόσκληση στην εκδήλωση αυτή που σκοπό έχει να ενδυναμώσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.  H  Ζάμπια είναι προικισμένη  με μια μεγάλη  βάση καλλιεργήσιμης  γης 42 εκατομμυρίων  εκταρίων,  από τα οποία  μόνο  1,5 εκατομμύρια εκτάρια  καλλιεργούνται κάθε χρόνο.  Έχει άφθονους  υδάτινους   πόρους  για άρδευση,  όπως φαίνεται από τη χώρα  που αντιπροσωπεύει  το 40  τοις  εκατό των υδάτινων πόρων στην περιοχή της SADC. Η Ζάμπια έχει  τεράστιες   δυνατότητες να επεκτείνει τη γεωργική της παραγωγή  Αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα τα οποία η Κυβέρνηση της Ζάμπια έχει βάλει σε προτεραιότητα όπως α) Πρόγραμμα ανάπτυξης γεωργικών μονάδων β) Κέντρα Κτηνοτροφίας και  γ) Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας.  Αναλυτικά περιέγραψε τις δραστηριότητες στους τομείς αυτούς.

Aναφερόμενος στον κλάδο του τουρισμού, σημείωσε ότι η τουριστική βιομηχανία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με την δημιουργία ξενοδοχείων   στα μεγάλα τουριστικά κέντρα όπως το Λίβινγκστον και τη Λουσάκα. Υπάρχει τεράστια  δυνατότητα  στον τομέα  του τουρισμού  στη Ζάμπια  λόγω  της φυσικής ομορφιάς (π..χ. Καταρράκτες Victoria και του πλούτου της  άγριας  ζωής)  που δεν έχουν ακόμη  αξιοποιηθεί  πλήρως. Προέτρεψε τις συμμετέχουσες στην τηλεδιάσκεψη  ελληνικές εταιρείες να εντάξουν στον επιχειρησιακό τους προγραμματισμό την Ζάμπια. ανέφερε Η Ζάμπια η οποία είναι μέλος και της Free Trade Zone (22 χώρες), και δίνει την δυνατότητα να εξάγει στις όμορες χώρες χωρίς δασμούς.

Ο κ. Παναγιώτης ΛιάροςBusiness Development Director of MITSIS Hotels παρουσίασε τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού και περιελάμβανε μια  επισκόπηση για  την Ελλάδα και την ελληνική θέση  των ξενοδοχείων στον παγκόσμιο Τουρισμό, τις δυνατότητες, τις αδυναμίες , τις ευκαιρίες,  τις απειλές καθώς και  τις τάσεις που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την τουριστική βιομηχανία όπως:. Personality Travel, Sustainability Travel, Social Media αnd Experience Sharing, Wellness & Relaxation. Κλείνοντας,  παρουσίασε  πέντε βασικούς τομείς όπου απαιτούντα δράσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας έως το 2030.

O κ. Γιάννης Κουρκουτας αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ζάμπια για τους Έλληνες επιχειρηματίες και τις ελληνικές επιχειρήσεις αυτών των κλάδων. Η Ζάμπια είναι μία πολύ φιλική χώρα στους ξένους επενδυτές και επιχειρήσεις. Διανύει μία περίοδο ευμάρειας, με την καινούρια κυβέρνηση που εξελέγη το 2021. Δεχεται οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και δίνει  μεγάλα κίνητρα σε επενδύσεις και συνεργασίες ξένων εταιρειών με αντίστοιχες από την Ζάμπια. Αυτοί οι δυο κλάδοι στου οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εμπειρία και τεχνογνωσία αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ζάμπια. Στο κλάδο του τουρισμού, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν ή να συν-επενδύσουν αλλά και για εταιρείες που θέλουν να κάνουν μεταφορά τεχνογνωσίας. Στον κλάδο της γεωργίας, υπάρχουν αχανείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις για σιτηρά, φρούτα, δημητριακά κτλ όπου ελληνικές εταιρίες μπορούν να επενδύσουν στην δημιουργία οργανωμένων δομών με σκοπό την διακίνηση προϊόντων εντός και εκτός της Ζάμπιας.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Λουκάς  η τουριστική αγορά είναι σε ανάπτυξη διότι με θετικές προοπτικές λόγω του φυσικού της πλούτου  (Καταρράκτες καταρράκτες Victoria Falls, οι λίμνες σε όλη τη χώρα και τα εθνικά πάρκα με τα άγρια ζώα.  Καθώς η χώρα αναπτύσσεται έχει αναπτυχτεί και ο κλάδο του επιχειρηματικού τουρισμού, έχουν O επιχειρηματικός τουρισμός . Έχουν εκσυγχρονιστεί και αυξηθεί τα δίκτυα οδοποιίας έχει κατασκευαστεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο στη Λουσάκα. Ως εκ τούτου  απαιτείται τεχνογνωσία και εκπαίδευση σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι τουριστικές υποδομές και να αποδώσουν ως επενδύσεις.

Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μουσούρης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την έγκυρη ενημέρωση και την  ενδιαφέρουσα και ουσιώδη συζήτηση.

Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.helafrican-chamber.gr

Παρουσιάσεις   

Χαιρετισμος κ. Ματσόπουλου 

Χαιρετισμός κ. Χασάπη 

Παρουσιαση κ. Λιάρου,  MITSIS HOTELS