Δελτιο Τυπου

Δελτιο Τυπου

Επίσκεψη Επίσημων Εκπροσώπων του Εθνικού Εμποριικού Επιμελητηριου της  Λ.Δ. Κονγκό στα γραφεία του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου

O Πληρεξούσιος Υπουργός/ Επιτετραμμένος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κ. Henri Benjamin NTIKALA BOOTO και αποστολή επίσημων εκπροσώπων του Εθνικού Εμπορικού Επιμελητήριου και της Οργάνωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου 2016 επισκέφτηκαν τα γραφεία του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου συνοδευόμενοι από το μέλος Δ.Σ. κ. Αλκη Ηλιάδη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Σωτήρης Μουσούρης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Μανιατάκης και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Επιτετραμμένος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κ. Henri Benjamin NTIKALA BOOTO αναφέρθηκε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας του και στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία.

Η εκτελεστική Πρόεδρος του Εθνικού Εμπορικού Επιμελητήριου της Δημοκρατίας του Κονγκό (NCCNR.D. CONGO) ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητήριου για την επίσημη πρόσκληση επίσκεψης στην χώρα μας και εξέφρασε την επιθυμία της να ανοίξει το Επιμελητήριο του Κονγκό επίσημες σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας και να υπάρχει μια συνεργασία διαρκείας με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο.

Τόνισε ότι, από το 2002, το Κονγκό έχει ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 6,5%. Ο πληθωρισμός είναι ελεγχόμενος και μειώνεται σταδικά. Οι άμεσες επενδυτικές ροές που καταγράφονται ετησίως (εξαιρουμένων των ορυχείων) είναι κατά μέσο όρο 3 με 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εστίασε την παρουσίαση της στην ασφάλεια προώθησης των εθνικών και διεθνών επενδύσεων στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η γη της εύκολης καρποφορίας και διαφυλάσσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως οι: Banro, Bolloré, Huawei, Orange, DeBeers, Engen, Perenco, CFAO Motors, Ecobank, Rawbank, Nokia, Εμπιστοσύνη Εμπορικής Τράπεζας, FiBank κ.α. Έχουν θεσπιστεί από την κυβέρνηση διάφοροι νόμοι, με στόχο να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, όπως ο κώδικας Επενδύσεων, Μεταλλευτικός κώδικας, ο Δασικός Κώδικας ο Αγροτικός κώδικας κ.α. ώστε να προσφέρει στους επενδυτές ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις τους.

Το Επιμελητήριο του Κονγκό (NCCNR.D. CONGO, μετά από σχετική συμφωνία και συνεργασία με τους Ελληνες επιχειρηματίες και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, εχει σκοπό να οργανώσει μια Ελληνική Οικονομική Εβδομάδα στην Κινσάσα. Έχει επίσης ορισθεί ήδη μία Επιχειρηματική συνάντηση, στην Κινσάσα, προγραμματισμένων επιχειρηματικών ευκαιριών στις 21/04/2017 καθώς και μία Αφρικανική Έκθεση προϊόντων & επιχειρήσεων στις 22 – 29/12/2017 στο Κονγκό (Κινσάσα).

Στην συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκε ότι ο κατασκευαστικός, αγροτικός, δασικός, μεταλλευτικός, τεχνολογικός τομέας καθώς και ο τομέας της ενέργειας αποτελούν δραστηριότητες με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το μέλος του Δ.Σ. κ. Ηλίας Αντωνακάκης παρουσίασε την ενότητα AfricaataGlance, μιας βάσης δεδομένων που παρέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου μια εταιρεία να ερευνήσει τις δυνατότητες να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αφρική.

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Μουσούρης, ο κ. Μανιατάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ευχαρίστησαν τον Πρέσβη και την αποστολή του Επιμελητήριου του Κονγκό για την επίσκεψη τους και συμφώνησαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή και ανταλλαγή πληροφοριών .