Δελτίο Τύπου Hμερίδας «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Νιγηρία», Ε.Β.Ε.Α., 11 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου

Hμερίδα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Νιγηρία» στο Ε.Β.Ε.Α., 11 Νοεμβρίου 2016

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2016

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης , η Πρέσβεια της Νιγηρίας και ο Οργανισμός της Νιγηριανής Διασποράς Ευρώπης διοργάνωσαν με επιτυχία, ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στην Νιγηρία» την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.). Σκοπός της Ημερίδας ήταν η υποστήριξη με πρακτικό τρόπο της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Νιγηρία στους κλάδους των κατασκευών, ενέργειας, τεχνολογίας, τροφίμων, τουρισμού κ.α.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. : Dr. CamillusKonkwo, Πρόεδρος Επιτροπής των Νιγηριανών της Διασποράς Ευρώπης, Dr. GeorgeA. Manuwuike, Πρόεδρος των Νιγηριανών της Διασποράς (NIDOE), Dr. EmmaOparaocha, Πρόεδρος των Νιγηριανών της Διασποράς Ελλάδας, H.E. Mr. OgahUsmanAriCDA, Επιτετραμμένος της Νιγηρίας στην Αθήνα, Δρ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου Εμπορίου και Ανάπτυξης, HonRitaOrji, Πρόεδρος της Βουλής των Reps Επιτροπής Διασποράς Υποθέσεων / Εποπτείας Αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Επιτετραμμένος της Νιγηρίας στην Ελλάδα Mr. Ogah Usman Ari CDA, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους ομιλητές και αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και στους λόγους που οι Έλληνες επιχειρηματίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν σε μια χώρα σαν την Νιγηρία. Τόνισε ότι η εσπερίδα αυτή είναι μια ευκαιρία για έναν κύκλο στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο Χωρών.  

O Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου Δρ. Σωτήρης Μουσούρης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «αυτό είναι το είδος της συνάντησης που οραματιστήκαμε όταν δημιουργήσαμε το Επιμελητήριό μας πριν από 18 χρόνια. Ένας διάλογος των Ελλήνων επιχειρηματιών με τους εκπροσώπους των εμπειρογνωμόνων της επιχειρηματικής κοινότητας της μεγαλύτερης χώρας   της αφρικανικής ηπείρου, 7ος στον κόσμο τώρα και 3η σε 50 χρόνια. Μια ήπειρος που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μετά την Ανατολική Ασία. Η Νιγηρία, ένας αφρικανικός γίγαντας, με άφθονους φυσικούς πόρους και μια δυναμική, ευέλικτο και επιχειρηματικό πληθυσμό, προικισμένο με ένα πολύ πολύτιμο πόρο, την Νιγηριανή γυναίκα, έχει αυξηθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε ποσοστό άνω του 5% μέχρι την πτώση των τιμών του πετρελαίου . Είναι καταγραμμένη πέρυσι μια αύξηση 3% του ΑΕΠ, η οποία φυσικά είναι υψηλότερη από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και .. σίγουρα της Ελλάδας…. Ωστόσο, ενώ το πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 15,4% του ΑΕΠ το 2010, αντιπροσωπεύει πλέον το 10%. Που δείχνει την πρόοδο της διαφοροποίησης της οικονομίας. Η διαφοροποίηση είναι τώρα η επίσημη κινητήρια δύναμη της χώρας»

Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές που απαρτίζουν ένα πολλά υποσχόμενο όπλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη που απειλεί ιδιαίτερα την Αφρική. Η συμφωνία του Παρισιού υπογράφηκε τον περασμένο χρόνο, και πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση. Από αυτή την άποψη, είναι πολύ ανησυχητικό ο νέο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ Trump να ανακοινώνει στην εκστρατεία του, μεταξύ άλλων ανησυχητικών προθέσεων, την αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, τόνισε, ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί και έχουν υπογράψει τη συμφωνία η οποία είναι πλέον σε ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελπίζω, είπε, ότι ορισμένες πολιτικές εξελίξεις φέτος στον ανεπτυγμένο κόσμο του Βορρά, όπως το Brexit και ο Trump ερχόμενος στην Προεδρια των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τον αναπτυσσόμενο κόσμο και ιδιαίτερα της Αφρικής, από τις τάσεις απομονωτισμού και την εγκατάλειψη, αλλά αντ 'αυτού να δώσει μια ώθηση σε συνεχείς προσπάθειες για την εισαγωγή ορισμένων κανόνων στην παγκοσμιοποίηση και τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων οι οποίες τροφοδοτούν αυτές τις λαϊκές αντιδράσεις. Κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε αυτή τη συνάντηση και προσοδοφόρα ανταλλαγή προς όφελος των δύο χωρών.

Στην συνέχεια ο καθηγητής κ. Γιάννης Καλογεράκης   στην εισήγηση του με θέμα  «Εμψυχώνοντας τους Νιγηριανούς να οδηγήσουν την αλλαγή» βασικός άξονας της οποίας ήταν η εμψύχωση των παρευρισκομένων στην Ημερίδα, κατέληξε στην διαπίστωση ότι τα πάντα σε έναν οργανισμό, σε μια εταιρεία έχουν έναν και μοναδικό παρονομαστή, τον Άνθρωπο. Τόνισε οτι θα πρέπει όλοι να οραματιζόμαστε, να αναπτυσσόμαστε και το σημείο κλειδί επιτυχίας αυτήν την δύσκολη εποχή της ύφεσης είναι ότι οι Έλληνες έχουν την εμπειρία και μπορούν να την μεταδώσουν.  

 Οι συμμετέχοντες Νιγηριανοί Ομιλητές παρουσίασαν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Νιγηρία στους τομείς των κατασκευών , τουρισμού, και φιλοξενίας, τα νομοθετικά επιχειρηματικά κίνητρα και το ευνοϊκό περιβάλλον της Νιγηρίας , τα προγράμματα στεγαστικών δανείων κ.α.

Τον κλάδο της ενέργειας παρουσίασε ο κ. Καμάρης Ευάγγελος , Διευθυντής Ανάπτυξης για την Αφρικανική Αγορά, ΜΕΤΚΑ A.E. και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,   τον τομέα της Γεωργίας παρουσίασε ο κ. Παγώνης, Διευθυντής Εξαγωγών της εταιρείας Agrek Κ. Σαμαντουρος, καθώς και ο κ. Νικ Κάβουρας ο οποίος στην παρουσίαση του παρουσίασε τα   κρασιά της εταιρείας του και σημείωσε ότι τα ελληνικά κρασιά αξίζει να βρίσκονται σε όλα τα καλά εστιατόρια ανά τον κόσμο λόγω της ποιότητας και της διαφορετικότητας τους.

 Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τους ομιλητές για την παρουσία τους και εξέφρασαν  την πεποίθηση τους ότι η ημερίδα που διοργανώθηκε θα είναι πολύ χρήσιμη στους Νιγηριανούς και Ελληνες   επιχειρηματίες που την παρακολούθησαν δίνοντας έναυσμα στην αναζήτηση νέων αγορών, συνεργασιών και συμπράξεων και ότι η Νιγηρία μπορεί να αποτελέσει πρόσφορη διέξοδο για τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν ενημέρωση και συζητήσεις με τους προσκεκλημένους ομιλητές και εκφράστηκε η επιθυμία συνέχειας της παραγωγικής επικοινωνίας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου με τους Νιγηριανούς επιχειρηματίες και τους Νιγηριανούς της Διασποράς

 

 Ομίλια κ. Μουσούρη

 

Φωτογραφίες