Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στην Αθηναϊκή Λέσχη, γεύμα εργασίας με θέμα «Γεωπολιτικές Αλλαγές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Στην εκδήλωση συμμετείχαν 25 διακεκριμένοι επιχειρηματίες, με έμφαση στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αφρική και το παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τιμώμενη προσκεκλημένη ήταν η κα Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, η οποία προσέφερε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση του διεθνούς γεωπολιτικού τοπίου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
Το γεύμα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλη Τακά, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε θερμά την κα Μπακογιάννη για τη συμμετοχή και τη σημαντική συμβολή της στον διάλογο. Ο κ. Τακάς αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου ως σταθερού διαύλου συνεργασίας Ελλάδας–Αφρικής και παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιεί για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.
Η κυρία Μπακογιάννη ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη τιμή η πρόσκληση του Βασίλη Τακά και του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου να συζητήσουμε για την Ευρώπη και την Ελλάδα, με φόντο μια ήπειρο που δεν είναι η ήπειρος του μέλλοντος, αλλά η ήπειρος του παρόντος.»
Η τοποθέτησή της επικεντρώθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνεκτικού, συμπεριληπτικού ευρωπαϊκού οράματος, που θα εμπνέει όλους τους πολίτες της ΕΕ: «Είναι η ύστατη στιγμή για τις φιλοευρωπαϊκές και ορθολογικές δυνάμεις να διαμορφώσουν ένα όραμα που να εμπνέει και να χωράει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αν αποτύχουν, το κενό θα καλύψουν οι αντιευρωπαϊκές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις.»
Η κα Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη μιας ισχυρής Ευρώπης με σοβαρή αμυντική βιομηχανία και δυνατότητα αυτόνομης δράσης, πράγμα που απαιτεί βαθύτερη ολοκλήρωση, ευθύνη και κοινή αντίληψη απειλής. Επισήμανε ότι ενώ η Ρωσία δεν συνιστά άμεση απειλή για την Ελλάδα, η χώρα συντονίζεται με την ευρωπαϊκή στρατηγική, στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς τα κράτη–μέλη για τα οποία η Ρωσία είναι υπαρξιακή απειλή.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε με σαφήνεια: «Απαιτούμε όμως το αντίστοιχο και στα καθ’ ημάς. Δεν μπορεί να έχει καρέκλα στο τραπέζι του κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού σχεδιασμού μια χώρα που μας απειλεί με πόλεμο και διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό δεν είναι ορθό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχθούμε. Αν θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, τότε χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που σέβεται και υπερασπίζεται όλα της τα κράτη–μέλη.»
Ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος, στον οποίο εξετάστηκαν μεταξύ άλλων:
Η πρωτοβουλία ανέδειξε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων, προβάλλοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και διασύνδεσης στο διεθνές γεωοικονομικό πεδίο