Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου

Στα γραφεία του  Ελληνο-Αφρικανικού  Επιμελητήριου,  με την παρουσία μελών του και πολλών προσκεκλημένων, έγινε  την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016,  η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το φλουρί κέρδισε ο κ. Αντώνης Μαυρίδης, Υπεύθυνος Εμπορικού Τμήματος της  Πρεσβείας Νοτίου Αφρικής στον  οποίο όλοι ευχήθηκαν «καλή τύχη» για τη νέα χρονιά.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Μουσούρης και τους ευχήθηκε το Νέον έτος να είναι καλύτερο από το 2015.

Επισημαίνοντας τον ρόλο του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Χωρών της Αφρικής τόνισε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα Ελλήνων στην Αφρική αποτελεί μεγάλη συνεισφορά στην ανάγκη εξωστρέφειας της Ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα αυτήν την εποχή της κρίσης όπου εάν, οι εξαγωγές μας ήταν δυναμικότερες η πτώση του εθνικού εισοδήματος που υπέστη η Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερη.

Μερικές χώρες της Υποσαχάριας Αφρική αυτή την εποχή δοκιμάζονται από τρεις κρίσεις : την πτώση των τιμών πετρελαίου, τις τάσεις ύφεσης της κινέζικης οικονομίας και τις εγκληματικές ενέργειες ακραίων ομάδων ισλαμιστών. Εν τούτοις, σε πολλές χώρες παρουσιάζονται επιχειρηματικές ευκαιρίες και ενδεικτικά ο κ. Μουσούρης ανέφερε την Αιθιοπία, Γκάνα, Κένυα , Ζάμπια, Μποτσουάνα, Τανζανία, Ακτή του Ελεφαντοστού και Ν. Αφρική που αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό, και είναι πολιτικά σταθερές. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου στην διάρκεια του 2015 και ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την νέα έκδοση της υπηρεσίας του Επιμελητήριου «Αφρική με μια ματιά» που παρέχει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα για όσους θέλουν να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αφρική.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Παγίδας Ιωάννης ευχήθηκε μια δημιουργική χρονιά στο Επιμελητήριο, και τόνισε ότι η Αφρικανική ήπειρος προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες και αφηγήθηκε την δική του επιχειρηματική εμπειρία στο Burundi και Rwanda, που έζησε για πολλά χρόνια.

O Γενικός Γραμματέας Δ. Μανιατάκης ευχήθηκε να έχουν όλα τα μέλη μια Καλή χρονιά και έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις και το έργο του Επιμελητήριου. Σημείωσε ότι οι τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την παρατηρούμενη βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, την μείωση του πολιτικού ρίσκου, τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία και ο «κορεσμός» των αναπτυγμένων οικονομιών είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αναμένεται να αυξήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Υποσαχάρια Αφρική και να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρηματικά κέρδη στο συγκριτικά «παρθένο» από άποψη επιχειρηματικής εκμετάλλευσης περιβάλλον της.

 Ο Αντιπρόεδρος κ. Ευκλείδης Ιωαννίδης ευχήθηκε με την σειρά του μια καλή χρονιά στο Επιμελητήριο και τα μέλη του μεταφέροντας την δική του εμπειρία σαν επιχειρηματίας στην Αφρική και προέτρεψε τα παρευρισκόμενα μέλη να επενδύσουν στην Αφρικανική Ήπειρο, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και εκεί δυσκολίες, και πρέπει να γίνεται από τους επιχειρηματίες μια καλή έρευνα αγοράς.  

Ευχήθηκαν στα μέλη μια καλή χρονιά η κα Β. Πανταζοπουλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυας και ο κ. Αντώνης Μαυρίδης, Υπεύθυνος Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Ν. Αφρικής κάνοντας μια σύντομη αναφορά για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στις χώρες που εκπροσωπούν.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Επιμελητηρίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του, Eπίτιμοι Πρόξενοι, ο σύμβουλος της Πρεσβείας Ν. Αφρικής Mr. DuPlessis, ο Υπεύθυνος του Εμπορικού τμήματος της Πρεσβείας κ. Αντώνης Μαυρίδης, Mr. J. Shaga, Επιτετραμένος/ Συμβουλος Πρεσβειας Νιγηρίας, εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. α.

Φωτογραφίες

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου
Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητήριου