Networking Mελών

Δελτίο Τύπου

14 Ιουνίου 2017

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση – networking στις 14 Ιουνίου 2017 στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙΚΕΜΕΣ).

Ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης  Μουσούρης καλωσόρισε τους εκπροσώπους εταιρειών – μελών υπογραμμίζοντας την σημασία της συνάντησης που  ικανοποιούσε αίτημα μελών του Επιμελητήριου. Η παρουσίαση δραστηριοτήτων των μελών στην Ελλάδα και στην Αφρική αποτελεί μια συνεισφορά στην ανάγκη εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα αυτήν την εποχή της κρίσης όπου εάν, οι εξαγωγές μας ήταν δυναμικότερες η πτώση του εθνικού εισοδήματος που υπέστη η Ελλάδα θα ήταν σημαντικά μικρότερη. Η συνάντηση επίσης αποτελεί ευκαιρία επαφών, ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των μελών και πιθανόν συνεργασιών στο μέλλον. Η παρουσία των 40 και πλέον εκπροσώπων των εταιρειών αποδεικνύει την χρησιμότητα αυτής της εκδήλωσης.

 Υπογραμμίζοντας ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου με εντυπωσιακή πρόοδο και στην ειρήνευση και εκδημοκρατισμό, ανέφερε ότι στα τελευταία δύο χρόνια παρουσίασε μικρή κάμψη στον οικονομικό και πολιτικό τομέα.. Επέδρασσε η διεθνής κρίση και ιδιαίτερα η πτώση των τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών με διάφορες επιπτώσεις στις χώρες, αρνητικά στις πετρε λαιοπαραγωγικές και θετικά σε άλλες. Εντούτοις η αύξηση του ΑΕΠ συνολικά στην Υποσαχάρια Αφρική είναι υψηλότερη παγκόσμια. Ανέφερε ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7% το 2015 κατά μέσο όρο ανάλογα με την ελκυστικότητα των κρατών η οποία οφείλεται στο επίπεδο διακυβέρνησης, στην έκταση της παραγωγικής διαφοροποίησης, στις υποδομές, στο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και στην πρόοδο στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Απαρίθμησε και χώρες που προσελκύουν αναλογικά περισσότερες ξένες επενδύσεις και γενικότερα προσφέρουν ελκυστικό περιβάλλον.

 O κ. Σ. Μουσούρης υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους την παροχή   υπηρεσίας του Επιμελητήριου στην ιστοσελίδα του «Αφρική με μια ματιά» που περιέχει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα για όσους θέλουν να διερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αφρική.

 Ο κ. Στέλιος Σταυρακάκης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Υπεύθυνος Τμήματος Ξένων Αγορών της    Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας παρουσίασε τις οικονομικές εξελίξεις στην Αφρική από το 1960 έως και σήμερα. Η παρουσίαση ήταν το μέρος μιας μελέτης που εξετάζει στο πως διαμορφώθηκε η πολιτική κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ηπείρου από το 1960 έως σήμερα καθώς και πως διαμορφώνονται οι προσδοκίες για τα χρόνια που έρχονται. Δόθηκαν οι εκτιμήσεις για την δημογραφική εξέλιξη της Ηπείρου τις επόμενες δεκαετίες, οι επιπτώσεις στην οικονομία στο σύνολο της και η διαμόρφωση των ευκαιριών για επενδύσεις στους κλάδους της κατανάλωσης, του λιανικού εμπορίου, της τεχνολογίας των υποδομών και των εξαγωγών.

 Ο κ. Ευάγγελος Καμάρης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου καιΔιευθυντής Ανάπτυξης για την Αφρικανική Αγορά της ΜΕΤΚΑ Α.Ε., αναφέρθηκε στην δραστηριοποίηση της εταιρείας στον τομέα της ενέργειας στην Αφρική και συγκεκριμένα στα έργα στην Γκάνα και στην Νιγηρία. Σημείωσε ότι, περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια σήμερα στην Αφρική, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια έως το 2030, αν δεν υπάρξει περαιτέρω δράση, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι βασίζονται στο ξύλο ή άλλη βιομάζα για να μαγειρεύουν και να θερμαίνουν τα σπίτια τους, γεγονός που οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως από τη ρύπανση. Οι διακοπές ρεύματος σε 15 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

 O κ. Κώστας Ζαΐμης, Μέλος του Επιμελητηρίου και επιχειρηματίας στην Ουγκάντα αναφέρθηκε στην απόφαση του για την δραστηριοποίηση του στην Αφρική και αφηγήθηκε στους παρευρισκομένους την βιωματική του εμπειρία. Η διαμονή του στην Ουγκάντα ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, περιέγραψε τις δυσκολίες τις οποίες συνάντησε και τόνισε ότι οποίος θέλει να ασχοληθεί πραγματικά με τις επενδύσεις στην Αφρική θα πρέπει να ερευνήσει και να πάρει πολύ σοβαρά την απόφαση αυτή. Παρότι οι δυσκολίες υπάρχουν, σημείωσε ότι, η Αφρική παραμένει ελκυστική για τους έλληνες επιχειρηματίες.

 Στην συνέχεια οι εταιρείες- μέλη του Επιμελητηρίου παρουσίασαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. όπως οι : ΒΙΟΧΑΛΚΟ, S.A., SUNLIGHTSYSTEMS, OLYMPICELECTRONICS, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, STARTRADINGS.A. , ΟΝΟΜΑ ΑΕ, INJEGOVAE, Τ.Ε.Ε., Τεχνολογίες Αυτοματισμών & Ισχύος Α.Ε.- AUTOMATION& POWER, PFA GLOBAL, ΒΙΟΤΕΝ, καθώς και οι εταιρείες SALFO & ASSOCIATES και IBIGROUPHELLAS οι οποίες έκαναν μια πιο λεπτομερή παρουσίαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

 O κ. Δημήτρης Μανιατάκης, Γενικός Γραμματέας έκλεισε την παρουσίαση ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και σημείωσε ότι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στο δυναμικό «κύμα» των εξελίξεων που θα λάβουν χώρα στην Υποσαχάρια Αφρική θα τους προσφέρει ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις. Προαπαιτείται, βέβαια, η προσεκτική επιλογή της χώρας δραστηριοποίησης, καθώς καθεμία από τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχει διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

 

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους για κατ’ ιδίαν επαφές και συζητήσεις.

Φωτογραφίες