Συνέντευξη με τον κ.Βαγγέλη Καμάρη, International Business Development Director at MYTILINEOS S.A. & Μέλος Δ.Σ. Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης

Σωτήρης Μουσούρης: Πόσο δύσκολη είναι η διείσδυση μιας εταιρείας στην Αφρικανική αγορά

Bαγγελης  Καμάρης: Είναι μια  ιδιαίτερη και αρκετά πολύπλοκη  Περιοχή  (Region )  που απαιτεί πολύ καλή ανάλυση των αγορών (επικέντρωση σε αυτές που έχουν τις υψηλότερες προοπτικες για το προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρουμε), συχνές επισκέψεις/φυσική παρουσία, μακροχρόνιο “commitment” του οργανισμού συνολικά, σωστή προετοιμασία, επιμονή και ειδικές δεξιότητες. Ή εύρεση του κατάλληλου τοπικού συνεργάτη μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην επίσπευση της επίτευξης των στόχων μας.

Σ.Μ. :Σε ποιους κλάδους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον;

B.K: Ενέργεια, κατασκευές, μεταφορές, φάρμακα, καταναλωτικά προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι κάποιοι από τους τομείς ενδιαφέροντος.

 

Σ.Μ. Είναι η «μαύρη ήπειρος» πεδίο ανταγωνισμού;

Β.Κ. :Υπάρχει ανταγωνισμός και ιδιαίτερα έντονος σε όλα τα επίπεδα εφόσον υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην Περιοχή (Region). Ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι κάποιοι από τους βασικότερους παίκτες στη περιοχή. 

 

Σ.Μ: Υπάρχουν και ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Αφρικής για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

B.K. : Ή Αφρικανική Ήπειρος εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της ανάπτυξης. Βρίσκεται σχετικά κοντά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η πληθυσμιακή της ανάπτυξη δημιουργεί προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας τεράστιας αγοράς για προϊόντα διατροφής, κατανάλωσης, φαρμάκων, εκπαίδευσης, τεχνολογίας αλλά και έργα υποδομών. Οι διαθέσιμοι φυσικοί της πόροι είναι ακόμα μερικώς αξιοποιημένοι. Σε ένα τόσο ελκυστικό αλλά παράλληλα ιδιόμορφο περιβάλλον η ευρηματικότητα, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι βασικά ζητούμενα για επιτυχή εμπορική διείσδυση, στοιχεία που οι Ελληνικές εταιρίες και οι Έλληνες επιχειρηματίες διαθέτουν. Η Ελλάδα θεωρείται «φίλη» χώρα από την πλειοψηφία των Αφρικανικών κρατών και είμαστε ευπρόσδεκτοι εφόσον προσφέρουμε ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν.

 

Σ.Μ. : Πώς επηρεάζει  ο COVID-19 το εμπόριο και τις ευκαιρίες στην Αφρική;

B.K. : Η εμπορική δραστηριότητα το 2020 λόγω της πανδημίας επηρεάστηκε σημαντικά. H πλειοψηφία των οικονομιών συρρικνώθηκε κάτι που επηρέασε αρνητικά την κατανάλωση, την βιομηχανική παραγωγή, αύξησε το χρέος των χωρών και λειτούργησε αποθαρρυντικά για τη προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται αρκετά καλύτερο και οι περισσότερες οικονομίες θα καταγράψουν θετικό πρόσημο.

 

Σ.Μ. : Τι χρειάζεται να γίνει στα επόμενα πέντε χρόνια ώστε να τονωθεί περαιτέρω το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής;

Β.Κ.: Όλο και περισσότερες Ελληνικές εταιρίες με όραμα, “strong commitment”, ανταγωνιστικό προϊόν/υπηρεσία έχουν τη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε επιλεγμένες αγορές και στόχους. Η ενδυνάμωση της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στις χώρες της Αφρικανικής  Ηπείρου, επιτείνει την ανάγκη η πολιτεία να συνδράμει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής (διεύρυνση αριθμού ελληνικών Πρεσβειών/Προξενείων και στελέχωση των διπλωματικών αποστολών με εμπορικούς ακολούθους) αλλά και σε επίπεδο οικονομικής ενδυνάμωσης και ανάπτυξης, να ωθήσει την συνεργασία μεταξύ ελληνικών επιμελητήριων, οργανισμών προώθησης εξαγωγών, ευρωπαϊκών μηχανισμών, διεθνών φορέων ασφάλισης και παροχής πιστώσεων.          

 

Σ.Μ. : Προοπτικές και εκτιμήσεις

Β.Κ. : Τα «εκρηκτικά» δημογραφικά στοιχεία, η τάση/ανάγκη για εκμοντερνισμό και εκβιομηχανοποίηση των οικονομιών, η  βελτιωμένη πολιτική προοπτική της πλειοψηφίας των κρατών, η ύπαρξη καλά εκπαιδευμένου προσωπικού, η ενδυνάμωση των θεσμών, η δημιουργία μεσαίας τάξης, η συνεχής υποστήριξη από την Διεθνή κοινότητα (σε οικονομικό αλλά και τεχνικό επίπεδο), τα μεγάλα έργα υποδομών & ενέργειας που προγραμματίζονται και τέλος οι πρωτοβουλίες/οραμα για ενοποίηση και διευκόλυνση του διακρατικού εμπορίου (ενιαία αγορά- AfCFTA) δημιουργούν προϋποθέσεις για σημαντική και βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής (Region) τις επόμενες δεκαετίες.