Δελτίο Τύπου Ημερίδα "Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υπο - Σαχάρια Αφρική"

«Η ζήτηση που έχει συρρικνωθεί στην χώρα μας υπάρχει στην Αφρική , μερικές δεκάδες μίλια από τις ακτές της Κρήτης, όπου ανοίγεται ο νέος ορίζοντας μιας ρωμαλέας ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών» πρόσθεσε ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, σημειώνοντας ότι το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο που ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια προσπάθησε να ενισχύσει ή και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού μας κόσμου για την Αφρική όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια και συνοδεύεται και από την πρόοδο στους τομείς ειρήνης, δημοκρατίας και διακυβέρνησης.

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Παύλος Θωμόγλου, που άνοιξε την Ημερίδα υπογράμμισε ότι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής παρουσιάζουν ιδιαίτερα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα, με ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να επιτύχουν 5,8% το 2015, και πολύ θετικές επιχειρηματικές προοπτικές σε τομείς που πρέπει να ενδιαφέρουν την χώρα μας. Υπενθύμισε την αλματώδη αύξηση των εμπορικών σχέσεων της Kίνας και άλλων αναδυομένων χωρών με την Υποσαχάρια Αφρική η οποία προσέλκυσε το 5,7% του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων που έγιναν διεθνώς το 2013 έναντι 3,6% το 2012 .

Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητος κ. Κων. Σκρέκας ενώ οι πρέσβεις της Νοτίου Αφρικής κ. Makgetla και Νιγηρίας κ.. Ayodele μίλησαν για το ευνοϊκό περιβάλλον και τις ελκυστικές προοπτικές για τους Έλληνες στις χώρες τους.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Μανιατάκης, παρουσιάστηκαν οι οικονομίες, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που προσφέρουν σε Έλληνες επιχειρηματίες οι χώρες Αιθιοπία, Κένυα, Μποτσουάνα, Νιγηρία και Νότιος Αφρική από τους επίτιμους προξένους των χώρων αυτών, Τερίνα Αρμενάκη, Βίκυ Πανταζοπούλου και Νεκτάριο Πολυχρονίου, από τον επιχειρηματία Γιάννη Κατσαούνη για την Νιγηρία και τον Αντώνη Μαυρίδη οικονομικό σύμβουλο της πρεσβείας Νοτίου Αφρικής.
 
Στην δεύτερη ενότητα της Ημερίδας, που συντόνισε το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαφρικανικού Επιμελητηρίου Χρίστος Λαμπρίδης, συζητήθηκαν θέματα «οριζόντιου» ενδιαφέροντος για τις Αφρικανικές χώρες, με ομιλητές τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων κ. Κωτσιόπουλο, τον Διευθυντή Τύπου & ΜΜΕ της Δ.Ε.Η κ. Στεριώτη, τον Δ/ντή Τραπεζικής & Οικονομικών της Intrasoft International κ. Διαμαντέα και του Τμήματος  Οικονομικής Ανάλυσης & Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς κα Στάγγερ. 

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν στο μέλλον παρουσιάσεις και άλλων χωρών της Αφρικής. Το ζωηρό ενδιαφέρον των ανώτερων και ανώτατων στελεχών σημαντικών εταιριών και νέων επιχειρηματιών που παρακολούθησαν την Ημερίδα πιστοποιεί την ανάγκη συνεχούς και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης γύρω από τις συνθήκες, εξελίξεις και επιχειρηματικές προοπτικές στην Αφρική.


Κένυα Videos