Δελτίο Τύπου Διαδυκτιακής Εκδήλωσης: Doing Business in Zambia

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη «Doing Business in Zambia» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης υπό την αιγίδα του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ και του ΣΕΒΕ  και απευθυνόταν σε στελέχη ελληνικών εταιρειών με ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην αγορά της Zάμπια.  Την τηλεδιάσκεψη παρακολουθήσαν περίπου 55 ελληνικές εταιρείες.

Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου που επί είκοσι χρόνια συνεχίζει να προωθεί τις επιχειρηματικές – εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ  Ελλάδας και Αφρικής.  Είχε  επισκεφτεί την Ζάμπια στο παρελθόν δυο φορές, επί προεδρίας Kaunda,  και είναι πεπεισμένος ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλλει περαιτέρω στην πολιτική σταθερότητα στην χώρα. Αναφερόμενος στην πανδημία covid-19 σημείωσε ότι επηρέασε παγκόσμια τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και ευελπιστεί ότι με τον εμβολιασμό θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς σε σύντομο διάστημα.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν οι κ.κ. Χρήστος Γρίμπας, Πρώτος Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείο Εξωτερικών,  Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor του ΣΕΒ Εxportready, Νίκος Βασιλείου,  Μέλος Δ.Ε. ΕΒΕΑ και Υπεύθυνος των Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων, Παναγιώτης Χασάπης Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ και η Rose Chizi, Επίτιμη Πρόξενος της Ζάμπια στην Ελλάδα.

Ο κ. Χρήστος Γρίμπας, χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει σταθερά τις πρωτοβουλίες του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε σημαντικά τις προβλέψεις της  για την  ελληνική ανάπτυξη  φέτος στο 7,1%  σε σύγκριση με τις προηγούμενες  εκτιμήσεις της  για το 4,3% και την   τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης για το 6,1%. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία των στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις Αφρικανικές χώρες, την προσπάθεια βελτίωσης του εμπορίου και  την προώθηση διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως στις  υποδομές , στιν ενέργεια,  στην   γεωργία,  ακόμη  και τον τουρισμό. Η παρουσία στη Λουσάκα  μεγάλων  ελληνικών  εταιρειών από τους τομείς  των  φαρμακευτικών  προϊόντων, των τροφίμων,  των πλαστικών,  των δομικών υλικών,  της ανάπτυξης  υποδομών  και της επεξεργασίας  λυμάτων,  αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενεργό διερεύνηση  επιχειρηματικών δράσεων. Τέλος αναφέρθηκε στην συνεισφορά τεχνογνωσίας των Ελλήνων στην ανάπτυξη του  γεωργικού τομέα  στη Ζάμπια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την βιώσιμη γεωργία την υδατοκαλλιέργεια και την ενέργεια ως τομείς δυνητικής συνεργασίας.

Η κα Βικυ Μακρυγιάννη, αναφέρθηκε στην συνεργασία που έχει ο  ΣΕΒ  Σύνδεσμος Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και στη  συν-δριοργανωση που είχαν οι δυο φορείς στην επιχειρηματική αποστολή στην Ζάμπια  και την Τανζανία με συμμετοχή 11 ελληνικών εταιρειών από τους τομείς των κατασκευών,  της  ενέργειας,  των  τροφίμων,  των  οικοδομικών  υλικών, των φαρμακευτικών υπηρεσιών. Τόνισε τις  θετικές  εξελίξεις που παρουσιάζει η χώρα όπως η ισχυρή απόδοση  των  υπηρεσιών,  ο σημαντικός  ορυκτός πλούτος και οι ανεκμετάλλευτοι  πόροι στη γεωργία την υδροηλεκτρική  ενέργεια και τον τουρισμό που προσφέρουν  εξαιρετικές  προοπτικές  ανάπτυξης.

O κ. Νίκος Βασιλείου αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχουν οι δυο φορείς,( Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών),  στον ρόλο του Εμπορικού Επιμελητηρίου το οποίο έχει συμβάλει θετικά  και δυναμικά   προσφέροντας  απτές  προτάσεις  στην ελληνική  κυβέρνηση  για τη βελτίωση  του  επιχει- ρηματικού  και κοινωνικού περιβάλλοντος. Σημείωσε ότι η διμερής  οικονομική  συνεργασία  μεταξύ των δυο χώρων είναι  εξαιρετικά χαμηλή έως σήμερα. Εξάγουμε κυρίως  στη  Ζάμπια αντλίες  για υγρά  και στηρίγματα, ενώ  εισάγουμε  κυρίως καθαρισμένο χαλκό.

Ο κ. Παναγιώτης Χασάπης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) είναι  να εντοπίζει  και να διερευνά  νέες αγορές  και κατόπιν να βοηθά  εξαγωγικές  εταιρείες  να ξεκινούν ή να επεκτείνουν  τις  δραστηριότητές τους  εκεί. Σημείωσε,  ότι, η Αφρική  και  ειδικά  η  Υποσαχάρια  Αφρική,  είναι η επόμενη πρόκληση για τις επιχειρήσεις. Τέλος αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές στην Αφρική που αυξήθηκαν  κατά  11,5%  την τελευταία  δεκαετία  και κατά 32,5%  συγκεκριμένα στη Ζάμπια ωστόσο,  το συνολικό  ποσό του διμερούς  εμπορίου είναι  ασήμαντο  σε σύγκριση  με τις προοπτικές συνεργασίας. Η συνεργασία  πρέπει να  ενισχυθεί  στο  πλαίσιο  του αμοιβαίου οφέλους. 

Η Mrs. Rose Chizi καλωσόρισε εγκάρδια όλους τους παρευρισκόμενους ως Επίτιμη Πρόξενος της Ζάμπια στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια και αφού ευχαρίστησε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο για την διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και τους συμμετέχοντες ομιλητές, αναφέρθηκε στην οικοδόμηση των οικονομικών σχέσεων- γεφυρών από  τη μια ήπειρο  στην  άλλη που δεν είναι πάντα ούτε τόσο απλή ούτε τόσο εύκολη. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ότι η Ζάμπια βρίσκεται σε μια νέα αυγή ανοίγοντας  τις πύλες  της για  οικονομική ανάπτυξη  με  τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

O Mr. Jerome Chabuka Kawesha, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ζάμπια ευχαρίστησε για την πρόσκληση στην εκδήλωση αυτή που σκοπό έχει να ενδυναμώσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Αναφέρθηκε στην νέα κυβέρνηση που γνώμονα της είναι η χώρα να έχει ένα δυνατό πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.  Στην συνέχεια παρουσίασε τoυς κλάδους προτεραιότητας όπως γεωργία, εξόρυξη, ενέργεια, τουρισμός, τεχνολογία, υγεία και παιδεία, το πρόγραμμα οικονομικών και ειδικών μετασχηματισμών καθώς και στους προγραμματισμένους  διαγωνισμούς. Τέλος πρόετρεψε τις παρευρισκόμενες ελληνικές εταιρείες να εντάξουν στον επιχειρησιακό τους προγραμματισμό την Ζάμπια. Eπισης, ανέφερε ότι η Ζάμπια είναι μέλος της Free Trade Zone (22 χώρες), και αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα να μπορεί κάποιος να έχει την δυνατότητα να εξάγει σε αυτές τις χώρες χωρίς δασμούς.

Ο κ. Michael Krupnik αναφέρθηκε στον ρόλο του ως Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Ζάμπια καθώς  και στις επιχειρήσεις του σε διάφορους τομείς  της  οικονομίας στην Ζάμπια,  όπως το  λιανικό εμπόριο  που είναι μια αλυσίδα καταστημάτων  λιανικής  πώλησης  και B2B  καταστήματα  που ασχολούνται  με Hardware  και  οικοδομικά υλικά,  την  ανάπτυξη  ακινήτων  και την διαχείριση πάνω από 60.000 τ.μ.  των εμπορικών ακινήτων,  κατασκευή  πορτών παράθυρων, δαπέδων και  καταστρωμάτων  από την  τοπική  ξυλεία (teak)  και  κατασκευή καθόδων χαλκού κ.α.

Στην ερώτηση γιατί να επιλέξει ένας επιχειρηματίας την Ζάμπια ως επενδυτικό προορισμό απάντησε  ότι είναι ένας καλός επενδυτικός  προορισμός  λόγω  της  ειρηνικής  της  φύσης  και της  ακμάζουσας δημοκρατίας. Η αλλαγή  κυβέρνησης  προσφάτως  ενίσχυσε  αυτό το αίσθημα  μέσω μιας φιλικής  προς  τις  επιχειρήσεις  πολιτικής  προσέγγισης,  η οποία  θα μεταφραστεί  σε μεγαλύτερες εισροές  τόσο αναγκαίων επενδύσεων, τόσο  σε τοπικό επίπεδο όσο  και από το εξωτερικό. Είναι πλούσια χώρα  προικισμένη σε διάφορους τομείς και έδωσε σημαντικά παραδείγματα και πληροφορίες για την γεωργία, την εξόρυξη χαλκού - η χώρα υπερηφανεύεται  ότι είναι ο 7ος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο και 2ος στην Αφρική-, κατέχοντας  το 6% των αποθεμάτων χαλκού στον κόσμο. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πρόσφατα να τριπλασιάσει αυτό το επίπεδο παραγωγής πριν από το 2030. Εκτός από αυτό, η Ζάμπια έχει επίσης σημαντικά αποθέματα κοβαλτίου, χρυσού, ψευδαργύρου, μολύβδου, μαγγανίου, σιδηρομεταλλεύματος, ουρανίου, άνθρακα, διαμαντιών, σμαράγδια, επίσης ο τομέας του τουρισμού και  της ενέργειας   παρέχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για ενέργεια  (αυτήν  τη στιγμήσε 3% ετησίως) και της υπεραφθονίας υδάτινων πόρων, διακυβεύονται περίπου  6.000MW   ανεκμετάλλευτου  δυναμικού  παραγωγής υδροηλεκτρικής  ενέργειας.  Ένας τομέας  που θεωρεί ότι  η ελληνική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ. Αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατο  σχηματισμό  του ειδικού  Υπουργείου Πράσινης  Οικονομίας  και  Περιβάλλοντος.  Τέλος, σημείωσε ότι τα μη βιώσιμα επίπεδα  χρέους  και η δημοσιονομική απειθαρχία  των τελευταίων ετών  υπάρχει προοπτική  από τη νέα κυβέρνηση  ύστερα από διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, οπότε  η χώρα  θα μπορέσει να μπει στο δρόμο  όχι  μόνο της  ανάκαμψης  αλλά  και  της  σταθερής ανάπτυξης.

Ο κ. Νίκος Παπάζογλου, Πρόεδρος & Διευθυνων Συμβουλος της εταιρειας PHARMEX S.A. στην ομιλία του έδωσε στοιχεία για την Ζάμπια όπως πληθυσμός, πολίτευμα, υγειονομικός τομέας και το επενδυτικό περιβάλλον.  Συγκεκριμένα σημείωσε ότι εάν θέλει κάποιος να επενδύσει στη χώρα, είτε με τοπική παραγωγή προϊόντων, κατασκευαστική ή repackaging, τότε απολαμβάνει τα ευεργετήματα του επενδυτή όπως φοροαπαλλαγή των κερδών για πέντε έτη, άδεια παραμονής και εργασίας για 5 αλλοδαπούς συνεργάτες,  εξαγωγή προϊόντων  χωρίς δασμούς στις 22 χώρες που ανήκουν στην οικονομική ζώνη που ανήκει η Ζάμπια. Πιστεύει ότι οι κλάδοι στους οποίους μπορεί να γίνουν ξένες επενδύσεις  σήμερα: Δημιουργία βαφείου για αλουμίνια, παραγωγή αυγών, ενοικίαση ή αγορά εδάφους για παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού και καλλιέργεια εξωτικών φρούτων, π.χ. μπανάνες, ανανά, καρύδες, καφέ, μάνγκο κ.α. πολλά, ενοικίαση ορυχείων για εξόρυξη μεταλλευμάτων, όπως χρυσό, χαλκό, νικέλιο, μαγγάνιο κλπ., ανασυσκευασία προϊόντων λαδιού, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού.

O κ. Γιάννης Κουρκουτας, Ιδρυτής και CEO της εταιρείας MrExportToAfrica και μέλος του Δ.Σ. του επιμελητηρίου μας, παρουσίασε το προφίλ της Ζάμπια, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τους κλάδους όπου πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι εταιρείες και οι επενδυτές. Επίσης μίλησε για τις δικές του προσωπικές εμπειρίες στην χώρα, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές και ιδέες για επιχειρηματική ανάπτυξη στην Ζάμπια. Τόνισε τις στενές σχέσεις της Ελλάδας και της Ζάμπια τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται προς την περαιτέρω διασύνδεση των χωρών τόσο ως επιχειρηματίας αλλά και ως γραμματέας του προξενείου της Ζάμπια στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Λουκάς,  Πρόεδρος της Value Right Management S.A &  Πρόεδρος του Ελληνοζαμπιανου Επιμελητηριου,  μετέφερε στους παρευρισκόμενους  τους λόγους που επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην Ζάμπια αναφέροντας ότι η χώρα  έχει μια  σταθερή  οικονομία  και ένα  σοβαρό τραπεζικό σύστημα, μια καλή πολιτική  και  κοινωνική  κατάσταση  από την ίδρυσή  της,  ως ελεύθερη χώρα, το σωστό  μέγεθος  αγοράς  για μια  ελληνική εταιρεία και ένα φορολογικό  και νομικό σύστημα χωρίς προβλήματα. Οι κυριότεροι κλάδοι ενδιαφέροντος για την χώρα είναι η ενέργεια, η εξόρυξη, Γεωργία,  Ιδιωτικές  και δημόσιες κατασκευές, Υγεία και ο Τουρισμός. Τέλος, προέτρεψε τις Ελληνικές επιχειρήσεις  που θέλουν να επενδύσουν στην Ζάμπια να προβούν αρχικά σε έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό μέσα από αξιόπιστες πληροφορίες για την χώρα.

Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μουσούρης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την έγκυρη ενημέρωση και την  ενδιαφέρουσα και ουσιώδη συζήτηση.

Οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.helafrican-chamber.gr

Χαιρετισμοί

κου Χρ. Γκρίμπα 

κας Β. Μακρυγιάννη 

κου Ν. Βασιλειου

κου Π. Χασάπη

Mrs. Rose Chizi 

Mr. Michael Krupnic

The Importance of EU Business in Zambia

κου Ν. Παπαζογλου

κου Γ. Κουρκουτά

κου Δ. Λουκά