Δελτιο Τύπου: Exporting to Sub- Saharan Africa

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η  διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «EXPORTING TO SUB-SAHARAN AFRICA» υπό την αιγίδα των ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων στην Αφρικανική Ήπειρο, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης στις 15 Ιουλίου 2021   και απευθυνόταν σε στελέχη ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών με ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην αγορά των Αφρικανικών χωρών. Την εκδήλωση παρακολουθήσαν 68 ελληνικές εταιρείες.

Ο κ. Σωτήρης  Μουσούρης, Πρόεδρος του  Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέδειξε την μεγάλη σημασία της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε στους σκοπούς και την δραστηριότητα του Επιμελητηρίου που επί είκοσι ένα  χρόνια συνεχίζει να προωθεί τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας και Αφρικής και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το σημαντικότερο εταίρο των αφρικανικών χωρών με το μερίδιο σε εισαγωγές και εξαγωγές να ανέρχεται σε 32% ενώ η Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι παρούσα δυναμικά στην Αφρική και ακόμη και η  γειτονική Τουρκία έχει διεισδύσει σημαντικά στις περισσότερες υποσαχαριες αφρικανικές χώρες την τελευταία δεκαετία.  Σημείωσε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες μέλη μας μέσα στην οικονομική κρίση επιχείρησαν στην Αφρική – είτε σε εταιρικό είτε σε ατομικό επίπεδο- με θετικά αποτελέσματα.  Μολονότι, το κλίμα σε αυτήν την εποχή της πανδημίας, δεν είναι ελκυστικό για επιχειρηματικά ταξίδια στην Αφρική οι εξαγωγείς συνήθως χρειάζονται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να εξερευνήσουν αγορές και να προβούν σε προκαταρτικές επαφές.  Έτσι η εποχή αυτή προσφέρεται για το πρώτο στάδιο οργάνωσης για εξαγωγές.

 Τέλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο  συμμετέχει ως τακτικό μέλος στο Εuropean  Business  Council  for Africa (EBCAM)  το οποίο αποτελεί οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχουν 11 επιμελητήρια ευρωπαϊκών χωρών που ασχολούνται με την Υποσαχάρια Αφρική εκπροσωπώντας 4.000 εταιρίες,   προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της Υποσαχάριας Αφρικής μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επικοινωνεί τα ενδιαφέροντα  του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε φορείς Αφρικανικών χωρών και σε άλλους σχετικούς θεσμούς. 

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν οι κ.κ : Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας  Δ.Ο.Σ. &  Εξωστρέφειας, ΥΠΕΞ,  Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ΣΕΒ,  Νίκος  Βασιλείου, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής και  Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, ΕΒΕΑ και Παναγιώτης Χασάπης , Εκτελεστικός  Αντιπρόεδρος  ΣΕΒΕ.

Ο κ   Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας  Δ.Ο.Σ. &  Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών στον χαιρετισμό του συνεχάρη  τους εκπροσώπους του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο κύριο Μουσούρη, για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την σημερινή, πραγματικά ενδιαφέρουσα, εκδήλωση την  οποία θεωρεί ότι  είναι μείζονος σημασίας η στήριξη  έμπρακτα των  δράσεων και τις προσπαθειών όλων των Ελλήνων εξαγωγέων και επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται σε μια ήπειρο  ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, φυσικού πλούτου και μεγάλων προκλήσεων για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο εν μέσω των δυσκολιών της 10ετους οικονομικής και  υγειονομικής κρίσης και  των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκαν θέτοντας τα θεμέλια μιας νέας, σύγχρονης, δυναμικής, ευέλικτης και αποτελεσματικής δομής για το Υπουργείο Εξωτερικών, που θα υιοθετεί, θα εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές, και θα αναμορφώνει, κατά τα πρότυπα των ανεπτυγμένων οικονομιών, την ελληνική οικονομική διπλωματία με πυλώνα  των ενεργειών την κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματική προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ενημέρωσε για τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος ενσωματώνει το σύνολο των οργανικών μονάδων που είναι επιφορτισμένες με την άσκηση της οικονομικής εξωστρέφειας καθώς και την δημιουργία της «Ενιαίας Πύλης Εξωστρέφειας» με σκοπό την καθοδήγηση και ουσιαστική στήριξη των προσπαθειών των Ελλήνων επιχειρηματιών και τους εξωστρεφείς οργανισμούς που τέθηκαν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, την EnterpriseGreece (EG) και την αναδιαμόρφωση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) καθώς και την Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία, η οποία αποκτώντας τους απαραίτητους πόρους, η οποία αποκτώντας τους απαραίτητους πόρους, θα μπορέσει να παράσχει ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο λειτουργώντας και ως ένα κατ’ εξοχήν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό εργαλείο το οποίο δύναται να συνεισφέρει, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων, στην στήριξη, ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής της υποσαχάριας Αφρικής, που κλυδωνίζεται ακόμη πολιτικά και οικονομικά. Επίσης αναφέρθηκε στο ευρύ δίκτυο Πρεσβειών και Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που λειτουργούν στις σημαντικότερες αγορές, με βασική αποστολή τους την αποτελεσματικότερη προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας

Κλείνοντας,  σημείωσε ότι  η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί πλέον μία από τις νέες αγορές-στόχους για το Υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας τις ευοίωνες προοπτικές που παρουσιάζονται για δυναμική και σταθερή παρουσία και δραστηριοποίηση των Ελλήνων επιχειρηματιών σε σειρά χωρών, όπως Αιθιοπία, Κένυα, Νιγηρία, Γκάνα, Ζιμπάμπουε και σε συγκεκριμένου τομείς (υποδομές, φαρμακευτικά, σύρματα και καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές).

 Η κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady ΣΕΒ,  στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην συνεργασία  του ΣΕΒ με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο σε εκδηλώσεις και επιχειρηματικές αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Υποσαχάρια Αφρική.  Σημείωσε επίσης ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί τη δεύτερη πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη, μετά την Ασία το οποίο σημαίνει ότι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών αυξάνεται, δημιουργώντας νέα εισαγωγικά περιθώρια. Επίσης είναι μια αγορά που σε λίγα χρόνια θα φιλοξενεί το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού με δεδομένους τους τρέχοντες ρυθμούς αστικοποίησης, εκτιμάται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού της ηπείρου θα ζει σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις εισαγωγές τροφίμων που προβλέπεται να τριπλασιαστούν την ερχόμενη πενταετία, φτάνοντας τα €110δις, με τις καταναλωτικές δαπάνες συνολικά να αγγίζουν τα €5,6 τρις καθώς  σημαντικό στοιχείο για τις εμπορικές μας σχέσεις με την περιοχή είναι η πορεία των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Αφρική, και το τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον επιχειρηματικό κόσμο.

 Ο κ. Νίκος  Βασιλείου, Μέλος Διοικητικής Επιτροπής και  Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η Υποσαχάρια Αφρική αποτελεί την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως και μια αγορά 1,2 δισεκατομμυρίων ατόμων, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια νέα, πολλά υποσχόμενη πορεία ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των πόρων αλλά και των ανθρώπων της. Η υστέρηση σε υποδομές, οι πολλαπλές ανάγκες σε τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές, το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών σε σειρά τομέων όπως υγεία, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, διαφανείς διαδικασίες, κτλ., καθώς και η αυξανόμενη καταναλωτική διάθεση της μεσαίας τάξης, αναδεικνύουν πληθώρα επιχειρηματικών ευκαιριών που μπορούν να αξιοποιηθούν από ελληνικής πλευράς.

Τόνισε ότι η πανδημία του COVID-19 αν και έπληξε τις οικονομίες της Υποσαχάριας Αφρικής είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η οικονομική δραστηριότητα   κατά 2% περίπου το 2020, ποσοστό ποιο μικρό από το αναμενόμενο. Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη της Υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να είναι πολλαπλών ταχυτήτων, με σημαντική διακύμανση μεταξύ των χωρών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και η Αγκόλα, ως οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, προβλέπεται ότι θα επιστρέψουν σταδιακά σε καθεστώς ανάπτυξης το 2021, γεγονός που οφείλεται ως έναν βαθμό, στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. Μάλιστα, στην Νιγηρία, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να προσεγγίσει το 1,4%, στην Νότια Αφρική 3% και στην Αγκόλα 0,9%. Κλάδοι που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ενέργεια, κατασκευές, παροχή τεχνογνωσίας, αγροτική βιομηχανία, ιχθυοκαλλιέργειες, διαχείριση αποβλήτων, προστασία του περιβάλλοντος κ.α.

Κλείνοντας,  ευχαρίστησε το Ελληνο - Αφρικανικό Επιμελητήριο για την οργάνωση της εκδήλωσης καθώς και την συνεργασία  του με το ΕΒΕΑ.

 Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε  στους παρευρισκόμενους ο  κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός  Αντιπρόεδρος  ΣΕΒΕ σημειώνοντας ότι, ένα βασικό κομμάτι της δραστηριότητάς τους των εξαγωγέων αφορά στην εξεύρεση και αξιοποίηση νέων δυνητικών συνεργατών και την επέκταση σε νέες αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν δυναμική και αναπτυξιακές προοπτικές. Και ακριβώς τέτοια είναι χώρες με σημαντική δύναμη της Υποσαχάριας Αφρικής.  Η ήπειρος της Αφρικής παρουσιάζει μεν ιδιομορφίες, χρήζει δε ιδιαίτερης προσοχής καθώς αποτελεί μία ανερχόμενη οικονομική και επιχειρηματική δύναμη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παγκόσμια υγειονομική κρίση covid -19  και τις επιπτώσεις της  καθώς και στο διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και των χωρών που απαρτίζουν την Υποσαχάρια Αφρική που μειώθηκε κατά το τελευταίο έτος. Οι εξαγωγές μας από 514,0 εκατ. ευρώ το 2019 διαμορφώθηκαν σε 416,1 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ οι εισαγωγές αντίστοιχα από 584,4 εκατ. ευρώ το 2019 ανήλθαν σε 448,5 εκατ. ευρώ το 2020. Αντίθετα, την προηγούμενη τριετία η εικόνα ήταν διαφορετική. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές στην Υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν κατά 27% στο διάστημα 2016/2017, κατά 23% στο διάστημα 2017/2018 και 13% στο διάστημα 2018/2019, βάσει των οποίων μεταβολών από τα 292,7 εκατ. ευρώ το 2016 φτάσαμε τα 514,0 εκατ. το 2019.

 Ο κ. Γιώργος Σωφρονάς, Head of i-Services, Global Transaction Banking, Eurobank αναφέρθηκε στην παρουσίαση του στα Πρωτοπόρα εργαλεία και  Ψηφιακά  Οικοσυστήματα Εξωστρέφειας και Δικτύωσης  που διαθέτει η Τράπεζα Eurobank και μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα.  Πιο συγκεκριμένα, ενημέρωσε για την Εξωστρέφεια και την Δικτύωση, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις εξαγωγές, για τα ψηφιακά οικοσυστήματα όπως είναι το Exportgate και το  Club Alliance καθώς και για τα βήματα τα οποία είναι δόκιμο να ακολουθηθούν για επιτυχημένες εξαγωγές.  

 Στην κύρια ενότητα της εκδήλωσης ο κ. Ιωάννης Κουρκουτας, Sub-Saharan Africa Market  Expert, MrExportToAfrica Founder ανέφερε ότι η δραστηριοποίηση στην Υπο-Σαχάρια Αφρική είναι πλέον πολύ ελκυστική και απαραίτητη για τις περισσότερες εταιρείες παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, καθιστά την Αφρική την τελευταία μη κορεσμένη αγορά του πλανήτη μας. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εταιρείες έχουν από ελάχιστη ως μηδαμινή εμπειρία σε αυτή την Ήπειρο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πως να σχεδιάσουν την στρατηγική τους, πως να εκτελέσουν την είσοδο τους στις εν λόγω αγορές αλλά και τι να αποφύγουν ώστε να υιοθετήσουν μία βέλτιστη στρατηγική, που θα συνδυάζει λογικό κόστος και μέγιστα αποτελέσματα σε εύλογο χρόνο. 

Σε ένα πλήθος θεμάτων επικεντρώθηκε που αφορούσαν την δημιουργία βέλτιστης στρατηγικής για την είσοδο και ανάπτυξη μίας εταιρείας στην Υπο-Σαχάρια Αφρική, ανάλυση συγκεκριμένων χωρών, Τρόπος προσέγγισης Αγοράς, Τρόποι Δημιουργίας επαφών, Στάδια προετοιμασίας, Δειγματισμός, Μελέτη Ανταγωνισμού Αγοράς,  Συμμετοχή σε Αποστολές/τοπικές εμπορικές εκθέσεις,  διαφήμιση, Διαπολιτισμική  επικοινωνία,  Νομική κάλυψη Συμφωνιών Διασφάλιση πληρωμών Ασφάλιση, Logistics,  Σημεία  Προσοχής, Εμβολιασμοί που πιθανόν χρειάζονται και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με το επιχειρείν στις χώρες της Αφρικής.

Στην συνέχεια ο κ. Ευάγγελος  Αργυρός, Γενικός Διευθυντής  Cargo360o  ότι η οργάνωση των logistics στην Υπο-Σαχάρια Αφρική είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας εξαγωγέας. Πρόκειται για τεράστια γεωγραφική περιοχή, με πολλές χώρες, εντελώς διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα σε σχέση με την Ευρώπη και με σοβαρές ελλείψεις υποδομών μεταφορών και logistics γενικότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ελληνικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας αναλαμβάνουν σχεδόν πάντα τη διαδικασία μέχρι την άφιξη των προϊόντων σε κάποιο λιμάνι ή αεροδρόμιο της Υπο-Σαχάριας Αφρικής. Για τον Έλληνα εξαγωγέα, είναι μονόδρομος η απόλυτη εμπιστοσύνη στις οδηγίες που του δίνουν ο πελάτης του και οι πάροχοι logistics στη χώρα προορισμού.

 ‘Όσον αφορά τις διαδικασίες πριν την έξοδο των προϊόντων από την Ελλάδα, είναι εξίσου σοβαρή η σωστή έκδοση όλων των εγγράφων που θα απαιτήσουν τα τελωνεία των αφρικανικών χωρών καθώς και η εκμετάλλευση των νέων τελωνειακών εργαλείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη των εξαγωγών προς τρίτες χώρες. Οι συνθήκες που επικρατούν την παρούσα χρονική στιγμή κρίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές για τον επαναπροσδιορισμό του Έλληνα εμπόρου στη σύγχρονη εποχή, ο οποίος δημιουργεί έξυπνες γκάμες προϊόντων και εκμεταλλεύεται την τεχνολογία και τα νέα τελωνειακά καθεστώτα, προκειμένου να αναπτυχθεί σε νέες αγορές.

Ο κ. Αριστείδης Κρεββατάς Προϊστάμενος Τμήματος Κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Π. στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στο προφίλ, τις δραστηριότητες και ενημέρωσε αναλυτικά τα προγράμματα του Οργανισμού Εξαγωγικών Ασφαλίσεων όπως η Ασφάλιση Βραχυπρόθεσμων Eξαγωγικών Πιστώσεων, η Ασφάλιση Βραχυπρόθεσμων Eξαγωγικών Πιστώσεων, το Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» , τις διαδικασίες Ασφάλισης, την Ασφάλιση Τεχνικών Έργων καθώς και την Ασφάλιση Επενδύσεων Εξωτερικού.  Αναφέρθηκε επίσης στην επίδραση του Covid -19 στην αγορά ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και στην λειτουργία του ΟΑΕΠ και κλείνοντας ενημέρωσε για την συνεργασία του ΟΑΕΠ με την εταιρεία  ομόλογο Ιταλικό οργανισμό SACE, που έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας, όπως και στον επανασχεδιασμό των προϊόντων του οργανισμού.

 Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

 

 Βίντεο Εκδλήλωσης 

Παρουσιάσεις 

κ. Γιάννη Κουρκουτά

κ. Αριστειδη Κρεββατά