Δελτίο Τύπου: Ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών: Eλλάδα και Αφρική: Προοπτικές Οικονομικής Συνεργασίας

Δελτίο Τύπου

Ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών: Eλλάδα και Αφρική: Προοπτικές Οικονομικής Συνεργασίας

Με την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2019 με επιτυχία ημερίδα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης  20 χρόνων από την ‘ίδρυση του Ελληνο-Αφρικανικου Επιμελητηρίου.  Θέματα της ημερίδας  ήταν η σημερινή  σημασία της Αφρικής στον κόσμο και οι προοπτικές στο μέλλον, οι ελληνοαφρικανικές οικονομικές σχέσεις και η συμβολή του Επιμελητηρίου στην προώθηση και ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και γενικότερα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Την  ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη  του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεις και Πρόξενοι των Αφρικανικών χώρων στην Ελλάδα, Πρόεδροι Διμερών Επιμελητηρίων καθώς και στελέχη του ελληνικού επιχειρείν.

Χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ.: Σωτήρης Μουσούρης, Πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, η κα Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Β’ Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών , υποκαθιστώντας τον Υφυπουργό κ. Φραγκογιάννη και ο Dr. Noureddine BARDAD-DALDL, Πρέσβης της Αλγερίας και Πρόεδρος των Αφρικανικών Πρεσβειών στην Ελλάδα.

Η κα Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Β’ Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε την ημερίδα εκ μέρους του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία κ. Κων/νου Φραγκογιάννη, ο οποίος απουσίασε λόγω έκτακτης αποστολής στο εξωτερικό,  και ευχαρίστησε για την  σημαντική συνεργασία που έχει το Υπουργείο Εξωτερικών με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο και την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, μέσω της ενημέρωσης και της ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών και άλλων οικονομικών σχέσεων με την Αφρική.  Τόνισε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών στέκεται έμπρακτα αρωγός στις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου για εξωστρέφεια.   

Ο Dr. Noureddine BARDAD-DALDL, Πρέσβης της Αλγερίας και Πρόεδρος των Αφρικανικών Πρεσβειών στην Αθήνα ευχήθηκε στο Επιμελητήριο για την 20ετη επέτειο του και σημείωσε ότι, αυτή η εκδήλωση, εκτός της επετειακής δομής της, έχει στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Υπογράμμισε,  στον χαιρετισμό του,  το δυναμισμό της Αφρικής και τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για το ελληνικό επιχειρείν και ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής είναι πολλά υποσχόμενη.

Μια συνολική και πολυσχιδή εικόνα της Αφρικής σήμερα παρουσίασε  ο κ. Αστέρης Χουλιάρας, καθηγητής Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τονίζοντας την μεγάλη  σημασία της ηπείρου  στον κόσμο, από την άποψη μεγέθους, δημογραφικών προοπτικών του σημερινού  πληθυσμού του 1.2 δισεκατομμυρίων, του φυσικού πλούτου,  των θετικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και, μεταξύ άλλων,  των περιφερειακών συμφωνιών που διευρύνουν εντυπωσιακά την αφρικανική αγορά. Παρατήρησε ότι η  διαμορφούμενη  ευνοϊκή ανάπτυξη  χωρών  ιδιαίτερα της Υποσαχάριας  Αφρικής  έχει διεγείρει το παγκόσμιο  εμπορικό και επενδυτικό ενδιαφέρον , όπως επισημαίνει η δραστηριότητα της Κίνας , Ινδίας, Τουρκίας και άλλων και οφείλει να κινητοποιήσει περαιτέρω και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Στην συνέχεια  η κα Τερίνα Αρμενάκη,  Επίτιμη Πρόξενος Αιθιοπίας στην Αθήνα, και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. εστίασε την ομιλία της στην Αιθιοπία,   μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες  χώρες της  Αφρικής αλλά και παγκοσμίως. .  Διαθέτει σήμερα πληθυσμό 100 εκατομμυρίων, παραγωγή  μεγάλης ποικιλίας προϊόντων  και έντονη ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των υποδομών της. Επιπλέον το  σημαντικό   ελληνικό στοιχείο που υπάρχει ιστορικά στην Αιθιοπία την καθιστά ιδιαίτερα φιλική στους Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι μπορούν να ηγηθούν σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Σημείωσε ότι η χώρα έχει ξεκινήσει μια διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού και σχεδιάζει να ενταχτεί στις αναδυόμενες οικονομίες μέχρι το 2025.

Αναφερόμενος  στην ομιλία του στις Ελληνο-Αφρικανικές οικονομικές σχέσεις , ο κ. Δημήτρης Χαλεπίδης, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α' της Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του  Υπουργείου Εξωτερικών  εξήρε την σπουδαιότητα  του  Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, ως παράγοντα συμβολής στην  προώθηση και  ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του ΥΠΕΞ και διαφόρων χωρών της Αφρικής. Τόνισε ότι η Αφρική σταδιακά καταλαμβάνει κρίσιμη σημασία  στην στρατηγική ανάπτυξης  της εξωστρέφειας που υπηρετεί  το Υπουργείο Εξωτερικών  και η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και Αφρικής   με την ανάδειξη των ευκαιριών συνεργασίας και την ενίσχυση ιδίως των οικονομικών τους δεσμών αποτελεί επιτελικό στόχο.

Ο κ. Αντώνης Κατεπώδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αφρικής.  Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Αφρική αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως με τα περισσότερα προϊόντα  είναι ηλεκτρικές συσκευές, φάρμακα αλλά και τρόφιμα.. Η Ελλάδα εισάγει προϊόντα από την Αφρική αξίας 65 εκατ. ευρώ. Οι εισαγωγές από την Αφρική αφορούν κυρίως ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μέταλλα, φρούτα αλλά και ψάρια. «Στην Υποσαχάρια Αφρική τα ελληνικά προϊόντα, λόγω του επιπέδου ανάπτυξης, είναι  ανταγωνιστικά».  

Η ημερίδα έκλεισε με αναφορές στην συμβολή του Επιμελητηρίου στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Υποσαχάρια Αφρική με παρεμβάσεις του προέδρου, κ. Μουσούρη, του μέλους του Δ. Σ. κ. Διαμαντέα και του Γενικού Γραμματέα του European Business Council for Africa ( EBCAM) κ. Σπαχή, και με κατακλείδα του Κ. Μανιατάκη, Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης επιχειρώντας μια συνοπτική αναδρομή στο έργο του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι η ιδέα της ίδρυσής ανέκυψε τον Αύγουστο του 1998  σε συνομιλία που είχε με τον  τότε πρέσβη της Νοτίου Αφρικής   David Jacobs και την Ελένη Βάσσου . επίτιμο πρόξενο του Μαυρικίου. Η γειτνίαση της μεγάλης ηπείρου ( απόσταση 400 χιλιομέτρων)  από την Ελλάδα, το μέγεθος, το πλούσιο  φυσικό  και ανθρώπινο κεφάλαιο, οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές ανάπτυξης και ύπαρξη ελληνικής διασποράς απαιτούσαν την κινητοποίηση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και γενικότερα την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Αφρικανικών, κυρίως Υποσαχάριων χωρών, της Αφρικής. Το Επιμελητήριο πλαισιώθηκε  από σημαντικούς έμπειρους  επιχειρηματίες   πολλοί από τους οποίους μετέφεραν την εμπειρία τους και ανέλυσαν τις γενικές και ειδικές επικρατούσες συνθήκες σε διάφορες αφρικανικές χώρες στις αναρίθμητες ημερίδες, συνέδρια και επαφές  τόσο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε επαρχιακές πόλεις. Οργανώσαμε, άλλοτε  με την αιγίδα  του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλοτε με την συνεργασία επιχειρηματικών φορέων, συναντήσεις ανώτατων κυβερνητικών προσωπικοτήτων  και επιχειρηματιών Αφρικανών και Ελλήνων που διευκόλυναν επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Οι συγκεκριμένες πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα, η διευκόλυνση επαφών , τα workshops και οι επιχειρηματικές αποστολές μεταξύ άλλων αλλά και η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο European Business Council of Africa ,για το οποίο θα μιλήσει ο Γενικός του Γραμματέας κ. Σπαχής, και που προσφέρει άμεση επικοινωνία με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αποτελούν μοναδικά εφόδια Ελλήνων επενδυτών και εμπόρων στις επιχειρηματικές τους στρατηγικές. Η αύξηση των μελών μας από΄35 σε 220 πιστοποιεί τον εποικοδομητικό ρόλο του Επιμελητηρίου. « Ενισχύσαμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας και ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς και την πληρέστερή κατανόηση των συνθηκών και των προσδοκιών των Αφρικανικών χωρών . Η μικρή Ελλάδα , αν και κάπως καθυστερημένα, εμφανίζεται ξανά στην σκηνή της μεγάλης Αφρικής . Για ένα αμοιβαίο όφελος , για μια εγκάρδια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας» .

O κ. Αντρέας Διαμαντέας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της FINARTIX,  μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στην εμπειρία του σε χώρες της Αφρικής όπως η Κένυα, Ουγκάντα και Νότιος Αφρική. Επεσήμανε ότι η Αφρική «Είναι μια τεράστια αγορά που οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πραγματικοί και φτάνουν στο 4%». Η αγορά της Αφρικής είναι φιλική προς όλους,   στην ήπειρο «υπάρχουν σημαντικές ανάγκες για όλα τα προϊόντα ». Ως συμβουλές σε όσους σκέφτονται να κάνουν το βήμα, ο κ. Διαμαντέας πρότεινε να βάλουν αρχικά έναν στόχο στις χώρες που θα επενδύσουν. Δεύτερον, τόνισε, πως πρέπει να είναι συνέχεια στην χώρα που επενδύουν και να επιβλέπουν τα πάντα, ενώ  έχουν ήδη προετοιμάσει καλά το έργο τους. «Η ήπειρος αν και είναι τεράστια, η αγορά της λειτουργεί σε μια μικρή γειτονιά. Η επιτυχία μαθαίνεται γρήγορα και η αποτυχία αστραπιαία» σημείωσε. Όσο για τους συνεργάτες και το προσωπικό στην Αφρική, ανέφερε πως αυτό αποτελεί ένα δύσκολο κεφάλαιο..  Συνοψίζοντας είπε ότι  οι εταιρείες που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στην Αφρική, πρέπει να εντρυφήσουν πολύ στις συνθήκες στους όρους και στην τοπική αγορά,  να εστιάσουν στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα αλλά και να δομήσουν και συνεργασίες για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Στον ρόλο και την δράση του European Business Council for Africa (EBCAM), Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων για Αφρική και Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Σπαχής, Γ. Γραμματέας, στο οποίο το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο είναι τακτικό μέλος. Φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικές πληροφορίες και εξυπηρέτηση στα μέλη, να ενισχύσουμε την φήμη και την επιρροή μας στα Ευρωπαϊκά Όργανα, στους Διεθνείς οργανισμούς και στην αφρικανική διπλωματική κοινότητα των Βρυξελλών. Έχουμε μέσα στα επιμελητήρια μέλη μας έγκυρους συμβούλους για την χάραξη επενδυτικής και επιχειρηματικής πολιτικής.Υπάρχει επίσης το δίκτυο των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων σε 20 πρωτεύουσες της αφρικανικής ηπείρου πολύ χρήσιμο για πληροφόρηση και πιθανές συνεργασίες. Καταλήγοντας ανέφερε: ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες πρέπει να είναι οι κύριοι μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης στην Αφρική. Η  Αφρική είναι το νέο παγκόσμιο επιχειρηματικό σύνορο και διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο ως αντιπροσωπευτικό όργανο του ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα. Είναι μια ήπειρος γεμάτη ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και με πολλές προκλήσεις λόγω της ανομοιογένειας και των άνισων οικονομικών δυναμικών απο χώρα σε χώρα. Αυτός είναι ακριβώς ο τομέας εμπειρογνωμοσύνης μας: μέσω της ευρείας γνώσης και της εμπειρίας μας από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ήπειρο, συμβάλλουμε στη μετατροπή των προκλήσεων σε νέες ευκαιρίες και ενισχύουμε την διαδικασία της περιφερειακής ανάπτυξης στην γειτονική μας ήπειρο».

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης ο οποίος μετέφερε σε όλους τους παρευρισκομένους τις ευχές της ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου.

Κλείνοντας το συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου    κ. Δημήτρης Μανιατάκης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Εξωτερικών για την στήριξη του σε κάθε προσπάθεια του Επιμελητηρίου που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικοοικονομικές σχέσεις  μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αφρικής καθώς και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αφρικανικών χώρων στο τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, δίνοντας στοιχεία για τις πρώτες ελληνικές παροικίες στην Αφρική, την κοπή των πρώτων νομισμάτων στην Αιθιοπία με ελληνικές επιγραφές κ.α. Τέλος, τόνισε ότι «η μακροχρόνια ελληνική παρουσία στην Αφρική μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία. Και δεδομένου ότι η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό αποτελούν ένα δυναμικό όχημα ανάπτυξης, δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να το αξιοποιήσουμε».

 

Παρουσιάσεις

Χαιρετισμος κ. Φραγκογιάννη

Ομιλία κ. Μουσούρη

Παρουσιαση κ. Χουλιάρα

Παρουσιαση κ. Χαλεπίδη

 

Φωτογραφίες