Δελτίο Τύπου : Eπενδυτικές Ευκαιρίες στις αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής

Το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας, οργάνωσε σημαντική ενημερωτική εσπερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023 στο Επιμελητήριο Πιερίας, με θέμα «Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική» και συγκεκριμένα για τις χώρες της Νοτίου Αφρικής, της Νιγηρίας, της Κένυας, Αιθιοπίας και της Ζάμπια.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου ο Α’ Αντιπρόεδρος, κ. Βασίλης Τακάς,  ο οποίος συνόψισε τα πλεονεκτήματα δραστηριοποίησης των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Υποσαχάρια Αφρική στα εξής:

  • Η γρήγορη Ανάπτυξη της περιοχής
  • Η λιγότερο κορεσμένη αγορά
  • Η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών
  • Το μεγάλο εργατικό και καταναλωτικό δυναμικό
  • Η ανερχόμενη μεσαία τάξη
  • Η αφθονία εκμεταλλεύσιμων φυσικών πόρων
  • Και οι τεράστιες ανάγκες της περιοχής για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Επίσης ο κ. Τακάς, αναφέρθηκε στις δράσεις του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, όπως τηλεδιασκέψεις, οργάνωση συνεδρίων, εμπορικές αποστολές, Β2Β συναντήσεις, συνεργασίες με άλλα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα επιμελητήρια, πληροφόρηση και διαμεσολαβήσεις,που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τις Ελληνικές Επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν αυτές τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η περιοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ο κ. Βασίλης Τακάς, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού-Επιμελητήριου και Επίτιμος Πρόξενος, Ν. Αφρικής στη Θεσσαλονίκη, ο Mr Felix Logo, Head Consular of Nigeria in Athens, o Mr Assefa Abiyu Shirango, Deputy head of mission to Ethiopian Embassy in Rome (via zoom), ο κ. Δημήτρης Λουκάς,  Πρόεδρος Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της VALUERIGHT A.E., ο κ. Γιάννης Κουρκουτάς Sub-Saharan Africa Market Expert, Mr Export To Africa Founder(via zoom), η κα Λυδία Μουρατίδου, Senior Officer Export Credit, Export Credit Greece S.A., με συντονιστή τον κ. Αντώνη Μαυρίδη, Μέλος Δ.Σ. Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου.

Η ανάλυση του οικονομικού προφίλ  και των επενδυτικών ευκαιριών, που παρουσιάζονται στις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, η πλειοψηφία των οποίων αποτελούνταν από εξωστρεφείς επιχειρηματίες της Πιερίας.

Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, η εκδήλωση τους έδωσε τη δυνατότητα να διευρύνουν την επιχειρηματική τους ματιά στο διεθνή χώρο και εκδήλωσαν την επιθυμία για περαιτέρω και λεπτομερέστερη σχετική ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ανακοίνωσε, στο τέλος της ενημερωτικής εσπερίδας, ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία εμπορικών δεσμών, μεταξύ της Πιερίας και των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, θα συνεχισθούν με τη μορφή Β2Β συναντήσεων, για την πραγματοποίηση των οποίων θα συνεργασθούν το Επιμελητήριο Πιερίας, το Ελληνο – Αφρικανικό Επιμελητήριο και οι πρεσβείες των ενδιαφερομένων χωρών, γεγονός που ικανοποίησε τόσο τους Πιεριείς επιχειρηματίες, όσο και τους καλεσμένους εκπροσώπους των Αφρικανικών χωρών. 

 

Παρουσιάσεις 

MR. TAKAS SPEECH 

SOUTH AFRICA  

NIGERIA 

ZAMBIA 

ECG  

OLYMPIA ELECTRONICS

 

Φωτογραφίες